Ostalo

DO JESENI SVI PLAĆAJU PDV OD 5%

Odgoda primjene Zakona o PDV-u na dnevne novine!

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec potvrdila je sinoć za HTV kako je Ustavni sud donio privremenu odluku kojom se do daljnjega odgađa primjena Zakona o PDV-u na dnevne novine.

Tiskara   FOTO:Goran Stanzl/PIXSELL
Piše: Republika.eu

[16:50]
Odluka je objavljena i na web stranicama suda.

"Neopravdano je razlikovanje (zapravo diskriminiranje) unutar kategorije općeinformativnih dnevnih novina po kriteriju '25.000 riječi objavljenog novinarskog autorskog teksta' po izdanju, tako da oni novinski nakladnici koji izdaju dnevnik s više od 25.000 riječi novinarskog autorskog teksta uživaju sniženu poreznu stopu od 5%, a oni koji objave izdanje s jednom ili više riječi manje od 25.000 riječi novinarskog autorskog teksta moraju platiti porez po stopi od 10%", stoji između ostaloga u odluci suda.

"Takvo rješenje, koje nije primijenjeno ni u jednoj zemlji Europske unije niti bilo gdje drugdje u svijetu, nije opravdano ni jednom legitimnom svrhom (tj. nema nikakvo razborito/objektivno opravdanje)".

Prema tome, do konačne odluke suda na jesen sve novine trebale bi plaćati PDV od 5%.


[07:51]
Podsjetimo, tim Zakonom od 1. srpnja smanjena je stopa PDV-a na 5% za dnevne novine koje imaju više od 25000 riječi. One s manje riječi plaćaju PDV 10%.

"Smanjenje PDV-a za novinsko izdavaštvo je zadnji ustupak koji Vlada može napraviti da bi olakšala opstanak novina", komentirao je tada premijer Zoran Milanović.

Konačna se odluka Ustavnog suda očekuje početkom jeseni.