Crna kronika

HGSS

Pronađena nestala Australka

Hrvatska gorska služba spašavanja pronašla je nešto iza podneva 22-godišnju Australku koja je jučer nestala na padinama Omiške Dinare. Na svu sreću turistkinja nije ozlijeđena, nego je dehidrirala jer je noć provela na otvorenom, rekao je Media servisu šef GSS-a Vinko Prizmić...

HGSS   FOTO:Grgo Jelavic/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Uočena je nestala osoba, izvan puta, na rubu litice, na vrlo nepristupačnom terenu. Očigledno je osoba zalutala i provela jedno duže vrijeme na vrlo surovom terenu i bez vode. Do nje su se iz helikoptera spustili liječnica HGSS-a i jedan gorski spašavatelj, koji su je zbrinuli, podignuli u helikopter te transportirali do Omiša gdje je predana hitnoj medicinskoj pomoći. Nekih većih ozljeda nema, osim ogrebotina i osim što je vidno dehidrirana", rekao je Prizmić.

Djevojka se nalazila na nepristupačnom terenu na rubu visokih litica, iznad kanjona Cetine, nedaleko od puta prema Imberu.

"Ona je bila izvan puta, zalutala je, iscrpljena i dehidrirana, na rubu litica. To su gotovo 200-metarske litice koje padaju prema kanjonu Cetine. Dakle, bila je doista u nevolji", istaknuo je Prizmić.

U potragu je bilo uključeno 30-ak pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja i policajaca.

HGSS-ovci su u proteklih tjedan dana zabilježili više od 30 intervencija.

"Broj intervencija svake godine raste za barem 25 posto. Ovih dana, samo jučer smo imali pet intervencija. Svakoga dana imamo uvijek ponešto. Često to nisu turisti nego i domicilno stanovništvo, koje također zapadne u nevolju. Ali u svakom slučaju, ovo je jedan period koji zapravo ne daje vremena za odmor pripadnicima GSS", priznaje Prizmić.

I danas su, kaže, na oprezu i na različitim terenima.

"Za sada imamo više tih dežurstava. Dežuramo na nekim pustolovnim događanjima, nepristupačnim terenima, utrkama i prostorima u Šibeniku, Nacionalnom parku Paklenica, helikoptersko dežurstvo na rijekama gdje se također provede neke masivnije aktivnosti. Ima sitnih intervencija, ali ovakvih potraga kao što je bila ova, nije bilo još uvijek", zaključuje Prizmić.