Crna kronika

[FOTO-VIDEO] RATNI ZLOČINI U TRPINJI

Osumnjičenima mjesec dana iza rešetaka, šestorica nedostupni!

Sudac istrage Županijskog suda u Osijeku odredio je mjesec dana iza rešetaka devetorici Trpinjaca, osumnjičenih da su počinili ratni zločin nad hrvatskim zarobljenicima 1991. godine.

Piše: Republika.eu / Media Servis

[13.7.2013. 16:12]
Na zahtjev Državnog odvjetništva pritvor je određen zbog zaštite svjedoka i opasnosti od bijega, objasnio je glasnogovornik suda Miroslav Rožac, dok je zamjenik Županijskog državnog odvjetnika Miroslav Kraljević odgovorio na pitanje zašto osumnjičeni nisu uhićeni ranije.

"Postoji opravdana bojazan da bi osumnjičenici mogli pobjeći, napustiti pdoručje RH, jer je Trpinja blizu granice sa Srbijom koja je porozna,mekana i na taj način ljudi s jedne i s druge strane mogu pobjeći da bi izbjegle kaznenu odgovornost. Osim toga, osobe koje se na ovaj način pobjegnu, kriju se, zamjene identitet i teško je doći do saznanja gdje se nalaze i koji im je identitet", rekao je Rožac.

"Unatoč 4 do 5 probnih iskopavanja, nismo našli ni jedno tijelo, a nismo imali ni druge pouzdane dokaze da bismo mogli otvoriti istragu. Tek unatrag mjesec dana kad je nadzor nad provođenjem izvida preuzelo Državno odvjetništvo, uspjeli smo provođenjem dokaznih radnji doći do čvrstih dokaza na temelju kojih možemo otvoriti istragu i to se upravo dogodilo", kazao je Kraljević.

15 osoba osumnjičeno je ratni zločin, no šestorica nisu dostupna hrvatskom pravosuđu. Tereti ih se za ubojstvo 14 zarobljenika s Trpinjske ceste koji su identificirani te za najmanje 60 zarobljenika koji se i dalje smatraju nestalima.


[12.7.201323:39]
Nakon provedenih kriminalističkih istraživanja tijekom kojih su prikupljeni novi dokazi temeljem kojih proizlazi osnova sumnje protiv osumnjičenika, sektor kriminalističke policije Policijske uprave osječko-baranjske je podnio Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku kaznenu prijavu protiv petnaestorice hrvatskih državljana.

Prijava je podnesena zbog, kako navodi ŽDO na svojim web stranicama, osnova sumnje na počinjenje kaznenih djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika. 

Devetorica osumnjičenika uhićena su i predana pritvorskom nadzorniku. 

Temeljem tako prikupljenih novih dokaza i podataka, postoji osnova sumnje da su osumnjičenici od 14. rujna do kraja studenoga 1991. godine u Trpinji; u tijeku oružanog sukoba pobunjenog lokalnog srpskog stanovništva, JNA i pridruženih dobrovoljaca sa područja Republike Srbije; kao pripadnici Teritorijalne obrane Trpinja i milicije tzv. SAO Krajine, protivno odredbama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, sukladno prethodnom dogovoru i zajednički s točno podijeljenim zadacima nezakonito uhićivali, privodili, zatvarali te fizički, psihički i seksualno zlostavljali te ubijali civilno stanovništvo i ratne zarobljenike.

Nakon ispitivanja devetorice osumnjičenika (1956., 1953., 1960., 1963., 1962., 1966., 1957., 1963. i 1971.), sucu istrage Županijskog suda u Osijeku bit će podnijet prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega, ometanja istrage i posebno teških okolnosti pod kojima su djela počinjena.


[12.7.2013.  17:06]

Od 15 osumnjičenih osoba, njih devetero danas poslijepodne privedeni su i ispitani u Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku.

Nad njima se provodi kriminalističko istraživanje zbog sumnje da su u listopadu 1991. godine u Trpinji počinili kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, ratnih zarobljenika, te ranjenika i bolesnika na štetu 16 osoba hrvatske nacionalnosti.