Ostalo

SINDIKATI I MRSIĆ

Postignut dogovor, pirotehničari prekidaju štrajk

Nakon dva tjedna, prekinut je štrajk pirotehničara. U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava postignut je dogovor s poslodavcima.

Pirotehničari su u štrajku   FOTO:Daniel Kasap/PIXSELL
Piše: Media Servis

Na današnjem sastanku kod ministra Miranda Mrsića usuglašena su sva materijalna pitanja, do kraja godine je dogovoren prijelazni Kolektivni ugovor, po kojem bi pirotehničari bili plaćeni 13 tisuća kuna bruto za puni radni mjesec te 4 tisuće kuna bruto minimalne plaće za one mjesece kada ne rade. Ono što slijedi je proglašenje ovog ugovora granskim i povratak pirotehničara na svoja radna mjesta. U ovoj priči nema pobjednika, sve tri strane su dobile, rekao nam je u ime pirotehničara Stjepan Tadić, ističući kako tu priči nije kraj...

"Bit ćemo zadovoljni onda kada KU postane granski i kada se u natječajnu dokumentaciju za dobivanje poslova bude prilagao dokaz da se poštiva Kolektivni ugovor, kako za izvođače radova tako i za podizvođače radova. Čeka nas težak put", priznaje Tadić. Navodi kako bi granski KU trebao biti potpisan krajem srpnja te da bi trebao stupiti na snagu prvim danom kolovoza.

Također, ako proračun bude veći za 20 posto, od nove godine potpisuje se novi Kolektivni ugovor prema kojem radni bruto raste na 13 tisuća i 300 kuna, uz dodatak 0,5 posto po godini radnog staža, dok bi onaj "neradni" bruto ostao 4 tisuće kuna. O detaljima pregovora pirotehničari će izvijestiti javnost na konferenciji za medije sutra točno u podne, kada će i pospremiti svoje šatore na Trgu Franje Tuđmana, gdje su boravili zadnja dva tjedna.