Društvo

SINDIKATI

Nastavak pregovora pirotehničara i poslodavaca

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava danas će se održati novi krug pregovora pirotehničara u štrajku i poslodavaca. Sudeći prema posljednjoj rundi pregovora održanoj u subotu, dvije strane na korak su do dogovora.

Pirotehnicari koji strajkaju radi nepotpisivanja kolektivnog ugovor   FOTO:Sanjin Strukic/PIXSELL
Piše: Media Servis
Pirotehničari su u štrajku od 26. lipnja. Na to su se odlučili jer žele novi kolektivni ugovor, koji bi jamčio njihova materijalna prava. Nakon zadnjeg sastanka održanog u subotu, stali su sa svim štrajkaškim aktivnostima, ali nisu odustali i od štrajka. Sve, kažu, ovisi o tome hoće li biti stavljena točka na i oko kolektivnog ugovora. Optimizam među pirotehničarima koji danima kampiraju na zagrebačkom Trgu Franje Tuđmana nije splasnuo. "Odlučni smo ići do kraja", poručio je jedan od štrajkaša Stjepan Tadić.

"Ljudi su odlučni ostati do kraja. Svjesni smo da ovu bitku moramo dobiti. Zbog budućnosti, zbog sigurnosti terena koje ćemo raditi i građana koji će kasnije na njima raditi. Dakle, još jednom ću ponoviti da glavni motiv nije novac, već sigurnost", ponovio je Tadić.

Plan je da se kolektivni ugovor proširi na cijelu djelatnost, a neslužbeno se spominje da bi njime plaće trebale rasti za puni radni mjesec tj. 21 dan na 13 tisuća kuna bruto. Isto tako, s prvim danom nove godine plaća bi trebala iznositi 13 tisuća i 300 kuna, uz dodatak na staž od 0,5 posto po godini staža.