Društvo

ŠKOLSTVO

Završavaju e-upisi u srednje škole

E-upisi u srednje škole danas će i službeno završiti za prvu generaciju osmaša, nakon odgode koja je nekima spasila upis.

Prvi put ucenici se prijavljuju preko interneta i to bi trebalo bitno olaksati proceduru.   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media Servis
Naime, do subote je odlukom resornog ministra Željka Jovanovića bio produljen rok za predaju liječničkih potvrdi bez kojih je 1500 djece umalo izgubilo ljetni upisni rok. Uvidom u sustav e-upisa ispostavilo se da toliko učenika nije na vrijeme dostavilo školama traženu dokumentaciju za upis u zanimanja za koja su potvrde liječnika obavezne.

Unatoč tome, prva on-line generacija upisanih srednjoškolaca u Hrvatskoj ali i svijetu, njih 46 tisuća, prošla je bez većih problema s elektroničkim sustavom, zahvaljujući ponajviše dodatnom zalaganju svojih nastavnika. Mogli su prijaviti najviše 10 obrazovnih programa u pet škola, zatim na službenoj stranici pratiti ažuriranu listu s bodovima za svaki prijavljeni program, a sve to na osnovu općeg uspjeha u koji od školskog proljeća ulaze ocjene četiri završna razreda, a ne samo 7. i 8.

Milijun kuna vrijedan projekt Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, podsjetimo, pokrenut je u suradnji s CARNet-om. Službene ocjene njegove uspješnosti i ušteda koje je donio, prvenstveno vremena utrošenog 'starim' načinom upisa, ostaje pričekati.