Politika

NAPUŠTAJU MILANOVIĆA

HNS i IDS stvaraju novi stranački savez bez SDP-a - Koalicija zbregov

Na prvom sastanku, pod vodstvom Predraga Štromara, HNS i IDS pozvat će HSU, HSLS i HSS da im se pridruže u formiranju centrističkog saveza i da već na idućim izborima za Europski parlament iziđu kao nova politička snaga, bez SDP-a

Predrag Štromar - varaždinski župan i glavni organizator i inicijator sastanka HNS-a i IDS-a   FOTO:Marko Jurinec/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Globus

HNS i IDS neće čekati zeleno svjetlo predsjednika Vlade i SDP-a Zorana Milanovića za organiziranje sastanka Kukuriku-partnera. Kako ekskluzivno doznaje tjednik Globus, u drugom tjednu srpnja (najvjerojatnije 10. srpnja) na prostoru Varaždinske županije održat će se sastanak varaždinskog župana i trećeg čovjeka HNS-a Predraga Štromara, HNS-ova međimurskog župana Matije Posavca, bjelovarsko-bilogorskog župana bliskog HNS-u Damira Bajsa i istarskog župana Valtera Flege. Dvije teme trebale bi dominirati sastankom.

Jedna, službena, tiče se projekata koje bi te četiri županije mogle zajedno kandidirati za strukturne fondove Europske Unije i na taj način pokušati povući što više novca.

Druga, puno bitnija tema vezana je za “pronalazak novih modela suradnje HNS-a i IDS-a”, kako je rekao jedan od sugovornika Globusa iz stranke Narodnjaka.

“Ne mogu vam puno reći o tom sastanku osim da ćemo između ostalog razgovarati o još intenzivnijoj suradnji HNS-a i IDS-a”, tvrdi Globusov sugovornik. Glavni je organizator sastanka predsjednik HNS-ova Središnjeg odbora i varaždinski župan Predrag Štromar.

Nakon što je Čačić prepustio mjesto predsjednika stranke Vesni Pusić, pozicija Štromara u stranci još je više ojačala i on danas u sjeverozapadnom HNS-u, dijelu stranke u kojem je gotovo polovica članova, ima najveći utjecaj.

Sastanak HNS-a i IDS-a trebao bi biti tek početak puno šire političke priče. Prema Globusovim informacijama, HNS i IDS i dalje su nezadovoljni sporošću nekih infrastrukturnih projekata u svojim županijama.

Smatraju da je u nekim slučajevima riječ o birokraciji, a u drugima i o namjernoj blokadi projekata, poput gradnje pulske bolnice.

Eurodebakl. Drugo nezadovoljstvo tiče se neuspjeha na europskim izborima na kojima niti jedan kandidat HNS-a odnosno IDS-a nije ušao u Europski parlament.

Obje stranke smatraju da je za njihov debakl odgovoran SDP koji nije htio pustiti IDS u zajedničku koaliciju i koji je HNS-ova kandidata Jozu Radoša stavio na daleko šesto mjesto.

Stoga obje stranke sada pripremaju potpuno drukčiji pristup redovnim europskim izborima, koji bi se trebali održati na proljeće iduće godine.

“Ne bi bilo loše kad bi HNS i IDS zajedno nastupili na sljedećim europskim izborima. Obje stranke zajedno drže četiri županije i, kako je Hrvatska samo jedna izborna jedinica, možemo se nadati da će barem po jedan kandidat iz svake stranke ući u Europski parlament”, govori Globusov sugovornik koji bi trebao prisustvovati tom sastanku.

No, tu nije kraj.

IDS i HNS računaju na priključenje još nekoliko stranaka.

Prvi na popisu su HSLS i HSS. Obje su stranke na lokalnim izborima u većem broju sredina izašle u koaliciji. Najbolji je primjer Zagreb, gdje su zajedno HSLS i HSS zauzeli četvrto mjesto u Gradskoj skupštini, odmah iza Bandićeve liste, SDP-a i HDZ-a. HSS je pak uz potporu HDZ dobio dva župana, i to u Koprivničko-križevačkoj i Zagrebačkoj županiji. Obje stranke su pak u koaliciji na europskim izborima zauzele četvrto mjesto, iza HDZ-a, SDP-a i Laburista.

Dakle, u HNS-u i IDS-u računaju da bi s HSLS-om i HSS-om povećali svoje izglede na svim sljedećim izborima. Prema informacijama u HSLS-u, oni zasada sa strane promatraju inicijativu HNS-a i IDS-a i čekaju da vide koliko je ona ozbiljna.

Dio HSS-a je, prema Globusovim informacijama, ozbiljno zainteresiran za priključenje varaždinskoj skupini (HNS-u i IDS-u), no drugi dio stranke oko predsjednika Branka Hrga pupčanom vrpcom je vezan za HDZ, kojem ne pada na pamet dopustiti da ta stranka pobjegne iz desne koalicije.

Čim je do HDZ-a nedavno stigla informacija kako dio HSS vrši pritisak na Hrga da se priključi varaždinskoj skupini, krug Tomislava Karamarka pritisnuo je Hrga.

Ubrzo je u Večernjem listu šef HSS-a dao izjavu kako je “Savez HDZ-HSS dobitna kombinacija” i da će do Božića donijeti odluku o koaliciji.

Razbijanje duopola. Prema posljednjim informacijama, HSS je danas bliži ideji da uđe u koaliciji s HDZ-om. HNS-u i IDS-u tada ostaje HSLS, ali se razmišlja i o HSU. “Cilj je okupiti sve stranke centra pod jednu kapu i onda izaći na europske izbore. Zapravo bi to bio jedini prirodni treći put koji bi mogao razbiti duopol političke scene”, govori Globusov izvor.

Izbori za Europski parlament trebali bi biti ispit snage varaždinske skupine i zapravo odgovor na pitanje može li politički blok centra izaći sam na sljedeće parlamentarne izbore.

I u SDP-u imaju informaciju da HNS i IDS planiraju novu koaliciju. Iako je jasno kako obje stranke ne namjeravaju napuštati Kukuriku-koaliciju sve dok su na vlasti, SDP-ovci su ipak zabrinuti. Prema posljednjim informacijama prije zaključenja ovog broja, navodno je SDP pristao na sastanak sva četiri Kukuriku-partnera koji već mjesecima zaziva Ivan Jakovčić.

U SDP-u se nadaju da bi na taj način mogli izrelativizirati i spriječiti planirani sastanak IDS-a i HNS-a. No, u tim mi strankama tvrde da će se bilateralni susret HNS-a i IDS-a definitivno održati neovisno o sastanku Kukuriku-partnera.

“Mi moramo razgovarati o projektima, ali i o budućoj suradnji naših stranaka”, tvrdi za Globus jedan od upućenih članova Kukuriku-koalicije.

Drugi problem varaždinske skupine, koji se u začecima te ideje pokušava staviti pod tepih, jest neodlučnost dijela HNS-a u zauzimanju oštrijeg stava prema SDP-u.

Naime, Narodnjaci sjeverozapadne Hrvatske, dakle najutjecajniji dio stranke predlaže da se već na europske izbore, neovisno o SDP-ovoj ponudi, izađe u širokoj koaliciji centra (HNS, IDS, HSLS, HSU i eventualno HSS), dok dio stranke iz Zagreba smatra da bi trebalo pokušati uspostaviti novu suradnju s SDP-om za europske izbore.

Dakle, glavno je pitanje hoće li prevladati utjecaj sjeverozapdnog HNS-a ili onaj predsjednice Vesne Pusić. S obzirom na negativna iskustva iz vremena hladnog odnosa Pusić-Čačić, obje struje u HNS-u pokušat će naći zajednički jezik o ovoj temi. Tvrde da nikome ne treba novi sukob. 

Široko umrežavanje. O varaždinskoj skupini nedavno se počeo zanimati i predsjednik Ivo Josipović koji već dulje vrijeme otvoreno na neformalnim sastancima zagovara stvaranje trećeg puta.

Ranije je Josipović to planirao napraviti oko Nacionalnog foruma Nikice Gabrića, no kako je riječ o skupini ljudi bez stranačke infrastrukture i logistike, Josipović je zadnjih mjeseci počeo govoriti o ujedinjenju političkog centra Hrvatske.

Upravo Josipovićevo zanimanje, piše Globus, za varaždinsku skupinu kod nekih zainteresiranih strana izaziva nelagodu jer drže da bi predsjednik htio samo iskoristiti HNS, IDS i druge stranke za slučaj da ne dobije potporu SDP-a za predsjedničke izbore.

Josipović, koji je nekoliko tjedana prije lokalnih izbora uspostavio neobično blisku suradnju s kasnijim pobjednikom izbora u Zagrebu Milanom Bandićem, navodno bi i zagrebačkoga gadonačelnika htio približiti varaždinskoj skupini. U isti koš gura se i Nacionalni formu Nikice Gabrića kako bi se dobila što šira i veća koalicija.

No pitanje je hoće li HNS i IDS dopustiti tako široku koaliciju ili će se, što je puno vjerojatnije, fokusirati na četiri-pet stranaka centra, dakle uz njih dvije još HSLS, HSU i eventualno HSS. Jesenski test. Prema Globusovim informacijama, nakon srpanjskog sastanka IDS-a i HNS-a ne očekuje se novi susret barem tijekom ljeta. No, najesen bi se zasad još stidljivi razgovori o vlastitoj koaliciji trebali konkretizirati. Zapravo bi se dotad trebalo prelomiti u HNS-u hoće li se i dalje vjerno slijediti SDP ili će se krenuti u stvaranje koalicije s IDS-om.

Ako najesen ne bude pozitivnih pomaka u gospodarstvu, a nitko ih više i ne očekuje, i ako sjeverozapadni HNS bude ustrajan u svom naumu, valja očekivati kako će se i Vesna Pusić prikloniti inicijativi sjeverozapadnih Narodnjaka.

A tada bismo na političkoj sceni mogli dobiti dvije jake koalicije – desnu i onu centra, a SDP će morati tražiti nove partnere za europske izbore.

IZVOR: Globus