Tenis

NAKON 77 GODINA

Britanac pobijedio u finalu Wimbledona!

Povijesno finale najprestižnijeg teniskog turnira na svijetu - Wimbledona. Trenutni svjetski broj jedan, Novak Đoković, prevelikim brojem pogrešaka nije uspio doći do osvojenog seta protiv Andy Murraya.

Andy Murray   FOTO:Jonathan Brady/Press Association/PIXSELL
Piše: Republika.eu

Pitanje koje je visilo u zraku prije početka još jednog finala Wimbledona je hoće li Britanac nakon 77 godina osvojiti jedan od najjačih turnira na svijetu. Povijest je još jednom ispisana.

Meč je počeo velikim brojem izmjena kod kojih je gotovo svaki poen prvog seta sadržavao preko 15 izmjena. Nakon prvog brejka, uzrokovanih, između ostalog, i zbog devet neprisiljenih pogrešaka Đokovića, Murray dolazi do 2:1. Đoković odgovara kontra brejkom te dolazi do vodstva od 3:2. Nakon izjednačenja na 3:3, Murray ponovno dolazi do brejka i 4:3 ne dopustivši Đokoviću niti jedan poen. Iako se činilo da će doći do još jednog kontra brejka, to se ipak nije dogodilo, Murray vodi 5:3. Đoković zatim dolazi do 4:5, Murray servira za prvi set. Đokovićevih 17 neprisiljenih pogrešaka  naspram 6 Murray-a dovelo je Britanca u vodstvo nakon sat vremena igre u prvom setu (6:4).

Drugi set je otvorio Đoković te poveo nakon čega je Murray zaključio svoj servis gem za 1:1 sa jednim od poena koji je brojio čak 32 izmjene. Nakon konstantne dobre igre i brejka, Đoković relativno brzo dolazi do 4:1, Murray smanjuje na 4:2. U sedmom gemu nakon 15:40, Murray ipak pravi brejk nakon dvostruke pogreške Đokovića u zadnjem poenu te uspješnim idućim servis gemom dolazi do 4:4. U jedanaestom gemu Murray pravi brejk i osvaja drugi set s 7:5 te tako dolazi u vodstvo od 2:0 u setovima.

U trećem setu Murray pravi brejk i dolazi do 2:0. Đoković dobro odigrava servis gem i smanjuje na 2:1.U četvrtom gemu Đoković pravi brejk i servira za 3:2, što i uspijeva. Brejk na 4:2 Đokoviću otvara vrata za dobivanje trećeg seta, no Murray radi kontra brejk i izjednačava na 4:4. Fantastičnim vraćanjima Murray pravi još jedan brejk te servira za meč i naposlijetku nakon 3 sata igre ispisuje povijest tenisa kao Britanac koji je pobijedio u finalu Wimbledona nakon 77 godina.

Novak Đoković - Andy Murray ( 4:6, 5:7, 4:6)