Razno

ZDRAVLJE IZ ČAJEVA

Jeftini, a puni zdravih sastojaka

Danas su čajevi pomalo zanemareni u prevenciji, borbi protiv bolesti, ali u svakodnevnoj zdravoj prehrani.

Ilustracija   FOTO:Zarko Basic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Alternativa

Čaj od čička sadrži prirodne tvari koje pomažu regulirati razinu šećera u krvi i potiču  stvaranje inzulina, normalizira rad jetre i čisti organizam od toksina. Čičak poboljšava rad mjehura i bubrega te djeluje protiv kožnih bolesti.

Čaj od đumbira je od velike koristi kod prehlade, gripe i  drugih infekcija dišnog sustava.Poboljšava protok krvi i probavu te štiti od mučnine tijekom putovanja.

Čaj od gloga čisti krv i smanjuje ukupnu razinu šećera. Glogov čaj umiruje i opušta, a učinkovit je i kod jetrenih tegoba. Ipak, najjača svojstva pokazuje u regulaciji rada srca.

Čaj od kamilice je među najpopularnijim čajevima, mnogi ju smatraju lijekom za sve tegobe.

Čaj od komorača se koristi za ublažavanje grčeva u želucu. Idealan je za djecu zbog blagotvornog učinka na probavni sustav, majke koje doje jer pospješuje lučenje mlijeka  i žene koje pate od slabokrvnosti.

Čaj od matičnjaka uspješno liječi mnoge vrste želučanih i žučnih problema.

Čaj od ružmarina poboljšava cirkulaciju, ublažava vrtoglavicu, olakšava glavobolju i bolove u zglobovima.

Zeleni čaj  pospješuje krvnu cirkulaciju, snizuje šećer i kolesterol, štiti kosti i zube, učinkovit je u borbi protiv gripe i niza bakterijskih infekcija te spada u najsnažnije antioksidanse. Dokazano smanjuje mogućnost pojave kancerogenih oboljenja, sprečava starenje i osnažuje srce.

IZVOR: Alternativa