Politika

DAVORIN MLAKAR

Ova vlast nas svojim postupcima vraća u 19. stoljeće

"Legitimno je pravo kvoruma da zatraže određivanje kvoruma. Mi smo iskoristili svoje pravo jer smo svjesni da ste se uspjeli skupiti za glasovanje, ali u nedovoljnom broju da bi donosili odluke", rekao je HDZ-ov zastupnik Davorin Mlakar prilikom poslovničke prepirke o tome je li većina imala kvorum prilikom saborskog glasovanja.

Davorin Mlakar   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media Servis

Naime, HDZ je napustio sabornicu misleći da Kukuriku koalicija nema potrebnih 76 zastupnika.

"U prvom trenutku kad ste pristupili glasovanju u Saboru je bilo 77 zastupnika, od kojih jedan iz HDZ-a koji je tražio utvrđivanje kvoruma. Dvoje nije imalo pravo glasa, znači imali ste 75 zastupnika. Procedura je pretpostavka demokracije. Ovo je još uvijek dio poslovnika kojeg se morate, bez obzira na sarkastične opaske morate držati, i kad vam ide i kad vam ne ide u prilog. Možda je vaš prijedlog da vam oporba ne treba i da šaljemo dopisno glasove. Na ovaj način silovati demokraciju da niste u stanju dovesti zastupnike je neprihvatljivo. U sukobu je s osnovnim pravilima demokracije i pristojnosti. Vi ste druga i drugačija vlast, vi ste vlast koja je svakim danom korak po korak dalje od uzusa i demokracije koje smo uspjeli postići u ovih dvadeset godina. Svojim postupcima vraćate nas u 19. stoljeće. Svoje primjedbe drugi puta, a pogotovo držeći se poslovnika, zadržite za sebe, ovo što ste napravili povucite i dajte ljudima koji su došli potvrditi svoj mandat da se sve obavi po zakonu. Vaš put je put debelo unatrag i umjesto da se dičite promjenama u boljem smjeru, vi nas podsjećate na tzv. bizantinski način i vaš nordijski model. Vi niste ni blizu nordijskih zemalja", poručio je HDZ-ov Davorin Mlakar.

"Poslovnik nije prekršen. Kvorum utvrđuju stručne službe i ja sam se toga držao", poručio je predsjedavajući Stazić.

SDP-ov Igor Dragovan podsjetio je na crne fondove i rekao da je ispod svake razine na ovaj način opstruirati rad Sabora. "Od prvog dana stručne službe utvrđuju kvorum, danas ste krivo izbrojali i opstruirali verificiranje mandata dvoje zastupnika. Govorili ste godinama da ste u pravu, a trpali ste novce građana u privatne džepove", poručio je Dragovan.

HDZ-ov Davorin Mlakar zatražio je povredu poslovnika. "Njegova saznanja o crnim fondovima trebao bi biti upućen gdje ih iznesti", odgovorio je Mlakar Dragovanu i rekao da su trebali govoriti gdje su otišli novci od prodaje stranačkih nekretnina.

Stazić nije uvažio Mlakareve argumente i nastavio s procedurom polaganje prisege za dvoje novih zastupnika Marijanu Živkov i Hrvoja Nekića koji zamjenjuju dvije SDP-ove zastupnice koje idu u Europski parlament.