Nogomet

NIŠTA OD PRODAJE HAJDUKA

Baldasar odbio ponudu Amerikanaca

Gradonačelnik Splita Ivo Baldasar odbio je ponudu Amerikanaca za kupnju Hajduka.

Konferenciju za medije na temu ponude Amerikanaca za kupnju Hajduka   FOTO:Ivo Cagalj/PIXSELL
Piše: Media Servis

Nakon konzultacija s Nadzornim odborom, njezinom predsjednicom Brankom Ramljak i Jakom Andabakom, najvećim dioničarom Hajduka, gradonačelnik je odbio ponudu od 230 milijuna kuna koliko su Amerikanci nudili za ulaganje u Hajduk.

U neformalnoj ponudi koju su američki investitori na čelu s poznatim igračem američkog nogometa Ndamukong Suhom predali gradu, stoji kako su spremni odmah platiti 20 milijuna kuna za 51 posto dionica Hajduka u vlasništvu grada. Ostatak od 210 milijuna kuna uložili bi u poslovanje kluba i to u periodu od 5 godina.

Medutim, ono što gradonačelnik Baldasar nije mogao prihvatiti je uvjet Amerikanaca da grad isplati kredit od 30 milijuna kuna Hajduku. Ujedno traže i da grad prizna dugovanje Hajduku od 75 milijuna kuna na ime održavanja stadiona.

"Pri tome mi ne daju nikakve posebne garancije. Dakle, ne znam tko stoji iza njih, ne znam čiji je kapital, ne znam koje su tvrtke iza njih, ne znam koji su biznismeni imenom i prezimenom i kurikulumom iza toga, nego samo to njihovo obećanje, odnosno njihova lijepa riječ da su oni pravi investitori i pravi partneri", istaknuo je Baldasar.

Odakle Amerikancima informacija o tome da je grad navodno dužan 75 milijuna kuna Hajduku, Baldasar ne zna. Kaže kako takve vrste ugovora između Grada i Hajduka nema.

"To sam njima rekao da mi uopće nije jasno odakle su matematički došli do te cifre, ja je u ugovorima s Hajdukom nisam vidio. Međutim, to je stvar za ekspertizu. U ugovoru, koliko znam, možda griješim, između Grada Splita i Hajduka ne postoji takav tip ugovora. Postoji ugovor o koncesiji, nigdje nije navedena takva cifra. Iskreno rečeno, ne znam, ali mislim da ni Uprava Hajduka ne zna za takvu cifru", kazao je splitski gradonačelnik.

Baldasar kaže da bi prihvaćanjem ponude Amerikanca grad doveo u minus 100 milijuna kuna i još bi izgubio Hajduk.

"Rekao sam da mi je žao, ali da takav način poslovanja ne mogu prihvatiti i to nema veze s emocijama prema Hajduka, nego se radi o čistoj menadžerskoj odluci. Ja vama 51 posto i ostanem kratak za čistih 30, a teoretski za 105 milijuna kuna. Pa nakon toga mislim da bi me trebalo ne smijeniti, nego staviti negdje drugdje, ne znam".

Hajduk u ovom trenu neophodno treba novčanu injekciju. U dugu je 53 milijuna kuna i kreditu od još 30. Nova Uprava kluba uspjela je dugovanja spustiti za 15 milijuna kuna, ali još je pred njima mnogo posla.

"Smanjila je broj zaposlenika, promijenila je cijeli niz stvari, mislim da treba i dalje podržavati Upravu koja ide u jednom određenom pravcu. Svima nam 'visi' nad glavom taj kredit od 30 milijuna kuna, to je problem. Međutim, sad sam ja u malo drukčijoj sitauciji, razgovaramo s Upravom i Nadzornim odborom i pripremamo se za sve moguće varijante", rekao je Baldasar i dodao da iako se odustalo od američkih investitora, Grad je spreman raspisati javni natječaj na kojem bi se skupile kvalitetne ponude za prodaju kluba.

Jedino nakon prijave ozbiljnih investitora, raspisat će se referendum.