Ostalo

MOJ POSAO

Najtraženiji konobari, kuhari i prodavači

Unatoč gospodarskoj krizi, broj oglasa na portalu MojPosao.net nastavlja rasti. Od siječnja 2013. godine do danas na vodećem portalu za oglašavanje slobodnih radnih mjesta, objavljeno je više od 8.000 natječaja, što je povećanje od 11% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Ilustracija   FOTO:Nikola Ćutuk/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Najtraženija zanimanja u prvoj polovini 2013. bila su:  konobar, prodavač, programer, kuhar, prodajni predstavnik, frizer, komercijalist, knjigovođa, terenski komercijalist, administrator.

S obzirom na vrstu zaposlenja, više od polovine (52%) oglasa bilo je za stalno zaposlenje. Rad na određeno nudio se u 51% oglasa, dok je 8% oglasa bilo za honorarni rad. U 52% natječaja poslodavci su tražili radno iskustvo na istim ili sličnim poslovima. Poslodavci su prosječno tražili 2 godine i 10 mjeseci radnog iskustva. 

I dalje su zaposlenici sa srednjom stručnom spremom najtraženija radna snaga – tijekom prve polovice 2013. u više od polovice oglasa (52%) tražili su se djelatnici sa srednjom stručnom spremom. 

Tražitelji posla navodili su visoku stručnu spremu u 18% životopisa, dok je potražnja za profilom takvih kandidata bila nešto veća – visoka stručna sprema tražila se u 34% oglasa. 

Poznavanje stranih jezika tražilo se u 47% oglasa. U najvećem broju oglasa tražilo se napredno znanje engleskog jezika (57% oglasa). 

Za dobivanje posla bitno je i poznavanje rada na računalu – u 29% oglasa poslodavci su istaknuli upravo taj uvjet. 

Poslodavci su tijekom ove godine objavili i 213 oglasa za rad izvan Hrvatske, što je 28% više nego u istom razdoblju prošle godine.