Ostalo

DOGOVOR S POREZNOM

Privatne zdravstvene usluge ipak ne poskupljuju

Iako su cijene privatnih zdravstvenih usluga od 1. srpnja trebale poskupjeti za 25 posto zbog izmjena Zakona o PDV-u prema kojemu bi privatne zdravstvene ustanove trebale ući u sustav PDV-a, to se nije i neće se, za sada, dogoditi.

Ilustracija   FOTO:Sanjin Strukić/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Hrvatska udruga poslodavaca, naime, s Poreznom je upravom dogovorila izmjene spornog pravilnika koji se ipak neće mijenjati. 

Predsjednica Udruge privatnih poliklinika, bolnica, lječilišta i ustanova za zdravstvenu skrb pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca Nevenka Kovač, najavila je da sve ipak ostaje po starome. 

“Što se tiče obračuna PDV-a i dalje sve ostaje po starom, ne obračunava se PDV na zdravstvene usluge koje se daju u svrhu liječenja. PDV ostaje za trgovačka društva, ostaje za one ustanove u zdravstvu koje ostvaruju dodatne prihode, primjerice iznajmljuju prostor unutar bolnice, ili neke druge zdravstvene usluge koje nisu u svrhu liječenja (pregled za dozvolu za nošenje oružja, pregled za vozačke ispite...), ali to je bilo tako i do sada. Podzakonski akti donosili su se na ishitren način, jer je prvotno rješenje bilo u suprotnosti s europskom praksom i europskim direktivama, ali i Ustavom RH i Zakonom o tržišnom natjecanju i predstavljalo je nedopustivu diskriminaciju”, zaključila je Kovač.