Ostalo

PRODAJETE NEKRETNINU?

Morate imati energetski certifikat

Nakon ulaska Hrvatske u EU svaka prodaja nekretnine zahtijeva posjedovanje energetskog certifikata.Od prvog dana članstva, niti jedna nekretnina u Hrvatskoj, osim rijetkih izuzetaka.

Ilustracija   FOTO:Sanjin Strukic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / poduzetnistvo.org

Agencije za posredovanje u prometu nekretnina ne smiju više pak oglašavati nekretninu koja nema certifikat.

Investitori novih zgrada od 2010. godine obavezno moraju ishoditi certifikat prije puštanja zgrade u pogon, ostali pak samo ukoliko nekretninu žele prodati, dok će od 2016. certifikat morati priložiti i iznajmljivači nekretnina. U prosjeku, ishođenje certifikata, koje traje dva, tri dana, košta 2.700 kuna za jedan stan, i vrijedi narednih deset godina. Ukoliko se stanari dogovore, prodavali ili ne, i certifikat ishode za cijelu zgradu, što, dakako, košta i puno više, on vrijedi i za svaki stan u zgradi posebno.

Cilj ove vrste certifikata je svakom kupcu nekretnine dati do znanja što zapravo kupuje – da li energetski najštedljiviju nekretninu iz razreda A+, ili pak onu iz razreda G, energetski najrasipniju. Do sada je energetski certifikat ishodilo tek oko sedam tisuća zgrada.

Kazna po zakonu iznosi 10.000 kuna za fizičku, odnosno od 20.000 do 100.000 kuna za pravnu osobu, ukoliko kupcu uz kupoprodajni ugovor ne predoči i energetski certifikat.

Oni koji nekretninu prodaju iz nužde, jer ju ne mogu održavati, a takvih je sve više, kažu agenti, certifikat će ishoditi ukoliko nađu kupca, no dati nekoliko tisuća kuna, koje nemaju, da bi prodaju uopće mogli oglasiti, njima je jako problematično.

IZVOR: poduzetništvo.org