Ostalo

MINISTARSTVO FINANCIJA

Cigarete se mogu prodavati i po skupljoj cijeni od one naznačene na markici

S obzirom na učestale upite građana i poduzetnika vezano uz praksu prodaje cigareta po cijenama višim od maloprodajnih cijena naznačenih na duhanskoj markici, iz Ministarstva financija su priopćili kako se cigarete mogu prodavati po maloprodajnim cijenama višim od onih naznačenih na markici Ministarstva financija.

Ilustracija   FOTO:Borna Filic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Radi se o prijelaznim zakonskim odredbama, ali pojašnjavaju kako cijena ne smije biti viša od zadnje prijavljene maloprodajne cijene.

Iz Ministarstva naglašavaju kako prijavu maloprodajne cijene cigareta mogu izvršiti samo proizvođači, njihovi predstavnici ili posrednici i uvoznici duhanskih prerađevina, a ne ostale osobe koje radi prodaje krajnjim potrošačima drže cigarete.

Također, svaku promjenu maloprodajne cijene cigareta Carinska uprava objavljivat će na svojim internetskim stranicama.

"Navedeni prijelazni pravni režim, koji vrijedi do 1. studenoga 2013. godine, propisan je kao posljedica primjene načela zakonitosti u okviru normativnog uređenja pravnih odnosa", poručili su iz Ministarstva financija.

Podsjetimo, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama, koji je stupio na snagu 1. srpnja 2013. godine, između ostaloga propisano je da duhanske markice više nemaju iskazanu maloprodajnu cijenu te da se cigarete koje su označene duhanskim markicama Ministarstva financija na kojima je otisnuta maloprodajna cijena sukladno članku 65. Zakona o trošarinama, mogu nalaziti u prometu na teritoriju Hrvatske najkasnije do 1. studenoga 2013. godine.