Nogomet

"TVORNICA" IGRAČA

HNL među "najmlađim" ligama Europe

Najmlađi igrači u regiji nastupaju u Prvoj ligi Slovenije, čija je prosječna starosna dob 23,4 godina. U Hrvatskoj nogometaši u prosjeku imaju 23,5 godina, Srbiji 23,6, BiH 24, Makedoniji 25,2, donosi index.hr.

Alen Halilović   FOTO:Ivo Cagalj/PIXSELL
Piše: Republika.eu

Najmlađi igrači u 54 nacionalna prvenstva pod okriljem Europske nogometne federacije (UEFA) igraju u Armeniji. Tamošnje elitno društvo broji svega osam klubova. U njima je 210 nogometaša, čija je starosna dob u prosjeku točno 23 godine.

Druga najmlađa liga igra se u Estoniji. 230 nogometaša u 10 timova baltičke države prosječno su stari 23 godine i tri mjeseca. Gledajući državne lige i njihove potencijale na trećem mjestu je Prva liga Slovenije, gdje je prosječna starost igrača iz minule sezone 23,4 godine.

Samo 30 igača u HNL-u starijih od 30 godina

Pobjedničko postolje za samo mjesec dana izmaklo je hrvatskim prvoligašima, za koje igra za 322 igrača prosječne starosti 23,5 godina.

U sezoni 2012/2013 1. HNL igralo je petero 16-godišnjaka, četrnaestorica 17-godišnjaka i trideset tek punoljetnih igrača. Igralo je i samo 30 igrača starijih od 30 godina, najstariji su Jakov Surać i Davor vugrinec (38), Mladen Bartolović (36) te Josip Šimunić i Alen Maras sa 35 godina.

Ovako niskom prosjeku, posebice ove sezone, svakako pridonosi i NK Osijek koji se u potpunosti oslanja na dojučerašnje juniore. Kako su "veterani" Ivo Smoje i Hrvoje Kurtović ozljeđeni, na jučerašnjoj prijateljskoj utakmici s Mađarima najstariji je bio Zvonimir Mikulić s 23 godine!

Najstarija liga u Europi je talijanska Serie A. Dvadeset njihovih klubova poslodavac je 558 profesionalnih igrača. Oni u prosjeku imaju čak po 27,1 godinu, pokazalo je istraživanje agencije Anadolija (AA). 

Opširnije: Index.hr