Politika

OPALIO PO BAJIĆU I KARAMARKU

Milanović: Čime su se Bajić i Karamarko bavili u vremenu od 2005. do 2008. godine?

Na jučer javno postavljeni upit premijera Milanovića nema odgovora kako iz DORH-a, tako niti iz HDZ-a. Iako su novinari pokušali dobiti odgovor od čelnog čovjeka nekada vladajuće stranke koju je tada vodio današnji stanar zagrebačkog Remetinca Ivo Sanader, a danas ju vodi dugogodišnji i tadašnji prvi hrvatski špijun kao i ministar policije u Vladi RU kojom je predsjedavao taj isti Sanader, iz središnjice HDZ-a nema odgovora.

Zoran Milanović   FOTO:Nel Pavletic/PIXSELL
Piše: Republika.eu

Državno odvjetništvo je monokratski sustav koji ima svoju hijerarhiju i čelna osoba je najodgovornija, komentirao je premijer Zoran Milanović ulogu glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića u slučaju izručenja Josipa Perkovića. Kazao je da glavni državni odvjetnik podnosi izvještaj Saboru, a ne njemu.

- "Ono što ja želim znati i što javnost mora znati jest što je učinjeno u one tri godine, od 2005. do 2008. Još 2004. se manje-više sve znalo. što je državno odvjetništvo poduzelo da ne dođe do zastare? Moglo je pokrenuti istragu, raditi neki posao i prekinuti zastaru. 2008. godine je sve otišlo u nepovrat. Radi se očito o slučaju od interesa za hrvatsku državu jer su i žrtva i počinitelj navodno hrvatski državljani. A posao državnog odvjetništva je da za tom istinom traga."

Tražim odgovor što je državno odvjetništvo učinilo u onih nekoliko godina kad je moglo učiniti sve. Danas onda ne bi razgovarali o tome da sudi Njemačka u slučaju u kojem se pojavljuju samo hrvatski državljani. A politički, što je učinio tadašnji šef obavještajne službe, a današnji političar da barem skrene pozornost javnosti? - rekao je Milanović jučer u Opatiji.
Na jučer javno postavljeni upit premijera Milanovića nema odgovora kako iz DORH-a, tako niti iz HDZ-a. Iako su novinari pokušali dobiti odgovor od čelnog čovjeka nekada vladajuće stranke koju je tada vodio današnji stanar zagrebačkog Remetinca Ivo Sanader, a danas ju vodi dugogodišnji i tadašnji prvi hrvatski špijun kao i ministar policije u Vladi RH kojom je predsjedavao taj isti Sanader, iz središnjice HDZ-a nema odgovora. 

Bajić i Karamarko potpuno su se oglušili na javno prozivanje premijera Milanovića, u najmanju ruku kao da ih se to uopće ne tiče. 

U razgovorima sa jednim uglednim stručnjakom kaznenog prava iz redova hrvatskog pravosuđa, a koji je želio ostati anoniman saznajemo da za ovaj slučaj isključivu odgovornost snose čelni ljudi hrvatskog DORH-a u proteklom periodu, počevši od devedesetih, pa zaključno preko Radovana Ortynskog i Mladena Bajića. Najveća pravna "praznina" i namjerna nedorečenost Zakona o DORH-u,  nalazi se u činjenici da Glavni državni odvjetnik nema apsolutno baš nikakve odgovornosti za svoje postupanje ili ne postupanje u kaznenom progonu pojedinaca. Mete kaznenog progona se odabiru ili ne odabiru, po političkom nalogu u određenom političkom trenutku i to po nalogu Banskih ili Predsjedničkih dvora, ali i stranih centara moći, od pojedinih stranih veleposlanstava, do Bruxellesa i Washingtona. Bajić jednostavno (osim politici) nikome ne odgovara, što je ne dopustivo. Bajićeva godišnja izvješća zastrašenom, i ispolitiziranom Saboru su najobičnija farsa, tvrdi naš izvor.

Kada već premijer spominje razdoblje od 2005. do 2008. godine, podsjeća naš izvor da su upravo u tom intervalu bjesomučno progonjeni hrvatski generali od strane DORH-a, hrvatskih tajnih službi i MUP-a, po nalogu Vlade Ive Sanadera, podsjetivši da je Ante Gotovina bio uhićen u prosincu 2005. godine, a da je bjesomučna hajka na Branimira Glavaša započela u ljeto iste 2005.godine i trajala sve naredne godine o kojima govori Milanović. U isto vrijeme za mandata Ortynskog, Bajića i Karamarka, progonjen, uhićen i osuđen je i general Mirko Norac. Kada se još doda i progon generalaMladena Markača, sisačkog generala Đure Brodarca koji je umro u osječkom zatvoru, ali i progon Tomislava Merčepa koji je u tijeku, odgovor na premijerovo pitanje je potpuno jasan. "Bajić i Karamarko su se sve te godine po nalogu Račana i Sanadera bavili progonom hrvatskih generala i branitelja, dok su istovremeno zločine počinjene za vrijeme komunizma svjesno "gurali pod tepih", zaključuje naš izvor.