Osječko-baranjska

[FOTO] NAJZANIMLJIVIJI ZA VISOKIH VODOSTAJA

U Kopačkom ritu priželjkuju otvaranje

Iako je još uvijek na snazi zabrana plovidbe Dravom i Dunavom, u županijskom Stožeru preporučili su Lučkim kapetanijama da se ona skine uz ograničenja brzine.

Piše: Republika.eu / STV

Župan Vladimir Šišljagić naglasio je i kako je Stožer od Hrvatskih voda zatražio da se što prije omogući otvaranje Kopačkog Rita za posjetitelje, što priželjkuju i u samom parku.

"Ove godine zima je trajala dosta duže nego što je to uobičajeno. Svaki vikend i blagdan bile su kiše, loše vrijeme, nepogodno za posjećivanje. Kada je trebalo to sve nadoknaditi, kada je vrijeme konačno bilo toplo i sunčano, kada je vodostaj bio najljepši za posjećivanje Parka prirode, nama je zabranjeno posjećivanje. Kada smo trebali sve to nadoknaditi, mi smo zabilježili još veće gubitke", kaže ravnatelj Kopačkog Rita Damir Opačić.

Ravnatelj Parka prirode upozorio je i kako je 2006. godine bio dopušten ulaz posjetiteljima Kopačkog Rita iako je vodostaj bio viši nego danas, a od tada su nasipi još dodatno ojačani. Nema nikakvog razloga, smatra Opačić da već sutra Hrvatske vode ne dopuste posjećivanje ovog bisera Baranje, koji je najzanimljiviji upravo za vrijeme visokih vodostaja.