Osječko-baranjska

BOGATSTVO I RAZNOLIKOST ĐAKOVAČKIH VEZOVA

Sudionici s Novog Zelanda kreću na dugi put do ''Srca Slavonije – Đakova''

Sa velikom radošću FA ''Kralj Tomislav'' i “Klapa Samoana“ zaprimili su poziv Grada Đakova i Turističke zajednice grada Đakova, za sudjelovanje na 47. Đakovačkim vezovima.FA "Kralj Tomislav" koji djeluje pri "Hrvatsko kulturnom društvu" Auckland, ove godine slavi 20 godina od osnutka.

Te Ihi Connections   FOTO:Republika.eu
Piše: Republika.eu

Prije 4 godine Sanja i Goran Kačurov, kao bivši Ladovci, prihvatili su poziv iz Novog Zelanda, kako bi pomogli Ansamblu predstavljajući i promovirajući hrvatsku kulturnu baštinu u najudaljenijoj zemlji. 

Danas je to Ansambl sa respektabilnim repertoarom koji kroz 3 plesne folklorne skupine, folklorni zbor i tamburaški orkestar, okuplja 110 članova. Ono na što su posebno ponosni je činjenica kako se sve više Kiwija, Maora, Samoanaca i ostalih uključilo u aktivnosti Ansambla te tako udruženi sa Hrvatima, slave hrvatsku kulturu kao najljepši dijamant svjetske baštine.

Suradnja sa Auckland Youth Orchestra (Filharmonijom mladih), Klapom Samoana i maorskim prijateljima Te Ihi Connections iz Wellingtona stvorila je model koji je zainteresirao i ovdašnje medije te su njihovi koncerti, zapravo, idealna prilika za promociju svih vrijednosti i ljepota iz Domovine . U posljednje 4 godine imali su preko 100 koncerata te su proglašeni ponajboljom folklornom skupinom u Novom Zelandu. Koncerti za UN, Ethnic festival, Korean national day, Polinesyan art samo su dio brojnih nastupa koje rado isticu u svom opusu djelovanja.

Na turneju Hrvatska 2013., kreće 26 članova FA"Kralj Tomislav" sa 4 koreografije (Bunjevački plesovi, Hercegovačka poskočica, Korčulanski stari bali, Stari splitski plesovi ) i 20 vokalno instrumentalnih brojeva. Sa njima dolazi 8 pjevača iz  ”Klape Samoana"(7 Samoanaca i jedan Tongoanac) koji na repertoaru imaju 10 dalmatinskih klapskih pjesama te 9 Maora , Kapa - Haka grupe "Te Ihi Connections" iz Wellingtona. Oni su na regionalnom natjecanju  pobijedili u svih sedam kategorija te se izravno plasirali na "nacionalno prvenstvo" koje se svake dvije godine održava u drugom gradu. Dolazi nam jedna od najboljih skupina sa Novog Zelanda koja će, sigurni su, u Đakovu oduševiti, kako profesionalno-umjetničkim tako i ljudskim kvalitetama.

Velika zahvala od strane TZ Đakovo ide gosp. Krešimiru Starčeviću koji je, svojim zalaganjem i trudom, bio poveznica između Đakova i Novog Zelanda.

Poznato je prijateljstvo koje se izmedju Hrvata i Maora njeguje gotovo 150 godina, a evo sto nam je o tome ispricao voditelj FA“Kralj Tomislav“Goran Kacurov:

 „Mi smo zajedno  sa našim prijateljima iz Wellingtona, bili nositelji teme na Međunarodnoj smotri foklora 2011. u Zagrebu, na kojem je osobita pozornost bila usmjerena međusobnim utjecajima naroda i preplitanju kultura useljenika sa starosjediocima. Ono što je možda i važnije, ponovo smo aktualizirali naše stogodišnje prijateljstvo, te nastavili realizirati čitav niz zajedničkih projekata po povratku u Novi Zeland. Pokazujući poštovanje i ljubav prema Hrvatskoj, upravo smo dali pečat cijeloj ovoj temi i potvrdili smisao našega djelovanja. Stvaramo društvo kroz kulturne sadržaje u kojima se, osim umjetničkih formi, njeguje tolerantnost i supoštovanje, kao temelj u kojem se društvo u cjelini osjeća stabilnijim i zadovoljnijim i, rekao bih, sretnijim.

Svi naši plesači-pjevači, uglavnom druge i treće generacije, silno motivirani i odani vlastitim korijenima, jedva čekaju nove susrete sa našim ljudima i običajima u Domovini. Udruženi s Maorima i Samoancima, dolazimo predstaviti kulturnu razglednicu Novog Zelanda, koju je ujedinila hrvatska pjesma.Ponosni smo na Vaš poziv i sa velikim veseljem dolazimo na 47.Đakovacke vezove.

Zajedno svjedočimo brojnim temama, ali i kvalitetama koje bi naše dvije države mogle povezati jos čvršće na obostrano zadovoljstvo.

Dragi Đakovčani,primite na kraju pozdrave od nas Hrvata iz maorske zemlje Aotearoe, čiji se nebeski svod protkan najljepšim dugama ,tako lijepo stapa sa bojama sjećanja i odanosti.