Gospodarstvo

ŠEFICA POREZNE UPRAVE

Zbog fiskalizacije prijavljeni promet porastao za 45%

Šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec pohvalila se učincima fiskalizacije te najavila nove porezne mjere. Pred poslodavcima je govorila i o tome što se sve radi na pobošljanju uvjeta poslovanja.

Zbog fiskalizacije prijavljeni promet porastao za 45%   FOTO:Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Od kad je fiskalizacija krenula prijavljeni promet porastao je za 45 posto", objavila je Čavlović Smiljanec pred predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca. Otkrila je i na koje se sve načine pokušava izbjeći prijava prometa, poput izrade dvostrukog softvera, izdavanja starih računa pa sve do prikazivanja prometa kroz napojnice. Šefica Porezne najavila je i da će se od iduće godine uvesti novi obrazac o obračunu dohodka, a od prvog srpnja ove godine sve plaće će se morati isplaćivati na račun.

"Imamo preko 29 tisuća poslodavaca za koje nemamo podatke u Poreznoj upravi, koji ne dostavljaju svoje obrasce, imaju zaposlene te im i dalje isplaćuju plaće. Na koji način? Vjerojatno, kako bi rekli, na crno. Pravilnikom o Porezu na dohodak od 1. srpnja obavezat ćemo sve poslodavce da se plaća isplaćuje na račun. Svi oni koji se toga neće pridržavati snosit će sankcije", rekla je Čavlović Smiljanec.

No poslodavce je više zanimalo što država radi da bi im pomogla. "Stanje je jako teško", smatra glavni čovjek HUP-a Ivica Mudrinić.

"Ako netko pita zašto nema ulaganja, zašto ne novih radnih mjesta, odgovor je vrlo jednostavan: nema nove vrijednosti. Nije moguće s uloženim kapitalom, u uvjetima koje imamo danas, stvoriti novu vrijednost pa stoga i nema ulaganja. Kapital zapravo traži priliku", istaknuo je Mudrinić.

Osvrnuo se na povećanje PDV-a na 25 posto i iako država tvrdi da je to povećanje neutralno za poslodavce, podsjeća da građani imaju ograničen budžet i zbog toga manje troše. No ravnateljica Čavlović Smiljanec podsjeća da je povećana stopa PDV-a direktno upumpana u poticanje gospodarstva, kroz smanjenje doprinosa za zdravstvo. Podsjetila je da su reprogramirani porezni dugovi, ali i uvedena predstečajna nagodba. "U oba slučaja država se odrekla ili dijela ili sveukupnih potraživanja", podsjetila je Čavlović Smiljanec.

"To su konkretne, direktne pomoći koje hrvatska Vlada daje poduzetnicima koji se nalaze u poteškoćama jer smo svjesni da je teško, da je kriza i da je nelikvidnost ogromna. Mi smo Vlada koja se počela baviti problemima. Nalazimo rješenja i probleme rješavamo", rekla je Čavlović Smiljanec.