Društvo

ZAJEDNICA POVRATNIKA HRVATSKE

Stanimirovićeve izjave su provokacija i vrijeđanje

Izjave predsjednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića kako u hrvatskim školama srpska djece ne uče povijest prema hrvatskim nastavnim programima jer Srbi i dalje smatraju da je u Hrvatskoj vođen građanski rat, najoštrije su danas osudili u Zajednici povratnika Hrvatske.

Vojislav Stanimirović   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Republika.eu / STV

Smatraju kako se radi o ozbiljnim provokacijama i vrijeđanju hrvatskih branitelja i građana te traže ispriku od Stanimirovića, ali i reviziju udžbenika povijesti po kojima rade učenici srpske nacionalne manjine.

Snimke napada na Vukovar jasno pokazuju da je Hrvatska napadana tenkovima, topovima i avionima JNA, a onaj tko je sudjelovao u tome i ima obraza reći da se radilo o građanskom ratu, ili je jako zločest ili treba medicinsku pomoć, kazao je predsjednik Zajednice povratnika Hrvatske Josip Kompanović

I u Baranji jako dobro znamo da je rat počeo minobacačkim napadom iz Jagodnjaka na Čeminac, kazao je Kompanović.

"Ako je građanski rat, to bi značilo da su nekakvi građani u Jagodnjaku, kao što je valjda i red imali minobacače u svojim kućama, šupama ili ne znam gdje, pa ih onda u jednom trenutku izvukli i napali Čeminac", kaže Kompanović.

Ili je možda građanski rat bio kada je Šešelj došao na skup u Jagodnjak i ustvrdio da je Baranja srpska i da onoga tko tvrdi suprotno treba ubiti, upitao je Kompanović. 

Dan iza napada na Čeminac pozvani smo na pregovore u Beli Manastir koji su završili za 15 minuta nakon što je predstavnik srpske strane rekao da se nema o čemu pregovarati jer su dobili raketne bacače, upozorio je predsjednik Zajednice. 

U Zajednici stoga Stanimirovićeve izjave beogradskim Večernjim Novostima smatraju sramotnima te upozoravaju kako je Hrvatski Sabor donio deklaraciju o Domovinskom ratu u kojoj nema govora o građanskom ratu. 

Što Stanimirović radi u takvom saboru, zašto i dalje prima saborsku plaću ako ne priznaje jedan od temeljnih akata tog tijela, pitaju u Zajednici povratnika Hrvatske.