Gospodarstvo

PRILIKA ZA SLAVONIJU I BARANJU

Preuzimanje Mercatora je prilika za gospodarstvo istoka Hrvatske

Osim što će preuzimanje imati povoljan učinak na Hrvatsku i regiju, prilika je i za proizvođače istoka Hrvatske jer veliki broj svojih proizvoda Konzum realizira upravo u istočnim predjelima zemlje.

Slavonski kulen   FOTO:Davor Javorovic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Slavonsko-baranjska poljoprivreda i prehrambena industrija s velikim oduševljenjem dočekuju vijest o Agrokorovoj kupnji slovenskog trgovačkog lanca Mercator.

To će na njihovo poslovanje, neosporno, imati vrlo velike pozitivne učinke budući da će one dobiti novo veliko tržište od gotovo deset milijuna potrošača, koji, ne treba smetnuti s uma, dobro poznaju njezine proizvode i s nostalgijom ih se rado sjećaju.

Preuzimanje Mercatora će omogućiti rast Agrokorove mreže kooperanata u Hrvatskoj, kako u proizvodnji osnovnih poljoprivrednih proizvoda tako i stočarstva, mljekarstvu pa i drugih sektora. To više što je Agrokor i do sada uvijek bio spreman investicijski pratiti svoje kooperante pri podizanju njihovih proizvodnih kapaciteta i odvijanja reproduktivnog procesa, ali i po fer cijenama otkupiti njihovu proizvodnju.

''Proizvodni kapaciteti trebali bi biti prošireni, što bi moglo značiti i pokoje novo radno mjesto. Preuzimanje Mercatora trebalo bi imati utjecaja i na sirovinsku bazu, gdje mogu profitirati kooperanti'' mišljenja je belomanastirski gradonačelnik, Ivan Doboš

Vijest da je Agrokor preuzeo Mercator odjeknula je i u Baranji, gdje sjedište ima jedna od uspješnijih tvrtki iz koncerna - Belje. Premda se unutar tvrtke još uvijek ne komentiraju novonastali odnosi, nije teško zaključiti kako bi novo, veće tržište, trebalo donijeti i povećanje obujma beljske proizvodnje. Za sada se, što se beljskih brendova tiče, na policama trgovačkih lanaca diljem EU nalaze ABC namazi, vino i djelomično kulen.

''U svakom slučaju, raduje nas što je Agrokor preuzeo Mercator. Vjerujemo da će to značiti čvršće veze Belja i kooperanata. Veze su bile dobre i prije, ali sada moraju biti još bolje, posebice one sa stočarima i proizvođačima mlijeka''. izjavio je Petar Pranjić, predsjednik udruge baranjskih seljaka, Baranjska brazda.

IZVOR: Glas Slavonije