Društvo

VISOKE TEMPERATURE

Ministarstvo zdravlja pozvalo na oprez, evo kako se zaštititi

U 8 sati ujutro najviše je izmjereno na Komiži, čak 27 stupnjeva, a najmanje na Zavižanu, ugodnih 18. Treba se držati hlada i unositi dovoljno tekućine, upozoravaju liječnici. Od sunca treba zaštititi i kućne ljubimce.

Ministarstvo zdravlja pozvalo na oprez   FOTO:Ivo Cagalj/PIXSELL
Piše: Media Servis

Zbog visokih temperatura iz Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba upozoravaju na oprez. Ravnateljica dr. Slobodanka Keleuva savjetuje da se držimo klimatiziranih prostorija te da uzimamo dovoljno tekućine.

"Konzumirati laganu prehranu, manje i češće obroke, sezonsko voće i povrće. Konzumacija alkohola se ne preporuča kao niti zaslađenih i gaziranih hladnih sokova, odnosno napitaka."

Osim prehrane, treba voditi računa o odjeći i obući, a nezaštićene dijelove tijela treba namazati sa kremom koja ima visoki zaštitni faktor.

"Ako morate izaći van, onda hodajte sjenovitom stranom ulice. Zaštitite svakako glavu kapom ili šeširom, stavite naočale i zaštite oči od izvora jake svjetlosti. Obucite se u lagane, prozračne, svijetle materijale, a tkanine neka budu od lana i pamuka."

Preporuke zbog visokih temperatura odnose se na sve građane, a posebno na one starije, koji se također trebaju držati svih navedenih savjeta.

"Ako ste kronični bolesnik uzimajte svoju terapiju redovito, a ukoliko se bilo što mijenja ili osjećate neke tegobe konzultirajte se sa svojim ordinarijusom, odnosno liječnikom opće prakse ili nazovite 194."

Osim na sebe i svoje najmilije, treba voditi računa i o drugima, posebno onima koji žive sami i nemaju koga zamoliti za pomoć.

"Lijepo je prekontrolirati i pokucati svom susjedu na vrata, pogotovo ako je stariji, pitati je li mu što potrebno, a pogotovo ako su ljudi sami."

Treba paziti i na kućne ljubimce. Nikako ih se ne smije ostavljati u kipućem automobilu, treba im osigurati hlad i naravno vodu za piće.