Vukovarsko-srijemska

VODNI VAL NAPUŠTA HRVATSKU

Vodostaj Dunava opada, kod Iloka stagnira

Vodostaji Drave kod Osijeka i Dunava kod Batine u laganom su opadanju, no opasnost je i dalje prisutna. Vodni je val prošao Vukovar i nadomak je Iloka.

Nasipi su pod kontrolom   FOTO:Davor Javorovic/PIXSELL
Piše: Media Servis

[15:49]
Šišljagić i Vrkić posjetili Karašicu

Osječko vikendaško naselje Karašica više nije ugroženo, vodostaj je u opadanju. No, vojska i dalje osigurava nasipe, a čelni ljudi Županije i Grada brodom Hrvatskih voda danas su posjetili Karašicu.

U naselju, do kojeg se sada može doći samo brodom, ostalo je 30-ak mještana čuvati svoje kuće i imovinu. Iako se voda povlači, i dalje postoji opasnost pucanja nasipa pa na njima još uvijek radi 120 vojnika. Gradonačelnik Ivica Vrkić zahvalio se svima koji su organizirali posao.

"Posebno bih istaknuo Hrvatsku vojsku, vatrogasce i pripadnike Civilne zaštite. Hvala svima onima koji su sjajno odradili jedan veliki posao", rekao je Vrkić.

Nadovezao se župan Osječko - baranjski Vladimir Šišljagić.

"Stanje je pod punom kontrolom i u cjelosti stabilno. Ovaj visoki vodostaj, iako u opadanju, potrajat će još nekoliko dana, do nedjelje do kada treba redovito nadzirati nasipe", kazao je Šišljagić.


[14:37]
"Sve što smo trebali napraviti u Iloku, smo napravili. Mislim da neće biti nikakvih problema, kao što ih nije bilo ni u Vukovaru. Meni je ustvari najvažnije što je Drava počela opadati", kazao je direktor Hrvatskih voda za Dunav i donju Dravu Siniša Kukić.

I dalje su na cijelom toku Dunava kroz Hrvatsku i na dijelu Drave u Osijeku na snazi izvanredne mjere obrane od poplava, a sve su službe spremne, posebice u Iloku, u kojem za sada vodostaj stagnira, rekao je za Media servis voditelj Centra obrane od poplava Hrvatskih voda u Osijeku Ivica Nađ.

"Već nekoliko sati vodostaj je isti 726 centimetara, a u prilog toj tvrdnji ide i podatak da je vodostaj u Vukovaru već počeo opadati i on je pao sad već nekakva tri centimetra u odnosu na maksimalni vodostaj koji je kulminirao u sinoćnjim satima", istaknuo je Nađ.

Situacija je danas povoljnija nego jučer.

"Jučer je konačno počeo opadati i vodostaj Drave u Osijeku, pa je on tako u 10 sati bio plus 507. Ako znamo da je jučer u popodnevnim satima bio maksimalan 514, znači da je pao sedam centimetara. Dunav u Batini je nešto izrazitije opao, od maksimalnog vodostaja koji je bio prekjučer je sada pao za već više od 25 centimetara i u danima koji slijede će Dunav početi intenzivnije opadati, tako da očekujemo da će do sljedećeg vikenda vodostaj Dunava biti niži približno nekakvih metar i pol niži", istaknuo je Nađ.

Unatoč povoljnijoj situaciji, opasnost još nije prošla.

"Kada vodostaj padne dva do tri metra ispod maksimalne razine, onda će prestati ugroza za zaštićena područja na kojima su na snazi mjere za obranu od poplava", dodaje Nađ.

"Ovo nije kraj. Naše obveze predstoje i dalje sljedećih sedam dana na očuvanju stabilnosti svih nasipa koji su izloženi pritisku vode. Vodostaj više neće rasti, opadat će čak i svakim danom bi situacija trebala biti povoljnija, ali mi još sedam do deset dana nećemo biti spokojni dok se razina vode Dunava ne povuče potpuno u korito i potpuno prestane pritisak na nasipe".

Unatoč velikim naporima više stotina ljudi, pripadnika Hrvatskih voda, lokalne samouprave i stožera, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Hrvatske vojske i Hrvatske gorske službe spašavanja na nekim područjima nije se moglo spriječiti izlijevanje.

"Za sada se voda izlila na području Kopačkog rita gdje je to i predviđeno i na drugim područjima poplavne zone, a uspjeli smo za sada još barem zaštititi i nekakva naselja koja je bilo moguće, a koja nisu imala izgrađeni obrambeni sustav jer su građena u poplavnim zonama. Neka nismo mogli jer su toliko duboko u prostoru koji poplavljuje i velik je stupac vode gdje je to sada nemoguće izvesti. Neka za koja smo vidjeli da će po visini vodostaja biti moguće, uz velike napore ipak smo i uspjeli, barem za sada", kazao nam je Nađ.


[09:34]
Vrhunac vodnog vala na Dunavu prošao je Vukovar i krenuo prema Iloku gdje bi trebao stići danas, a onda i napustiti Hrvatsku.

Svi su nasipi izdržali, a nakon cjelodnevnog vodostaja od 725 centimetara, Dunav je kod Vukovara na kraju dana počeo opadati. Danas se očekuje daljnje opadanje vodostaja, kao i idućih dana. U Iloku vodostaj i dalje raste, ali grad je spreman za obranu od poplava.

"Nama predstoje radovi i stalno motrenje, kako bi se sačuvala stabilnost zaštitnih objekata, da ne bi došlo do nekakvih incidenata na nasipima. Slijedećih tjedan dana moramo pojačano motriti nasipe da izdrže dok se vodostaj ne spusti za nekakvih metar i pol do dva metra.", rekao je voditelj Centra obrane od poplava Hrvatskih voda u Osijeku Ivica Nađ.