Razno

MOĆ ČAJEVA

Učinkoviti protiv debljine i stresa

Ljudi od davnina znaju koliko su čajevi zdravi i koliko nam mogu pomoći u borbi protiv raznih bolesti. Nedavna istraživanja donose nam saznanja o još nekim pozitivnim utjecajima čaja na naše organizme. Istraživanja su nam pokazala kako su čajevi vrijedni borci protiv bolesti koje su uzrokovane stresom te nepravilnom prehranom. Nismo ni svjesni kako se najbolji čajevi nalaze u našoj neposrednoj blizini.

Čajevima protiv stresa   FOTO:Sanjin Strukic/PIXSELL
Piše: Republika.eu

Mnogi znanstvenici tvrde kako je konzumiranje ljekovita bilja i pripravaka od čajeva zaista opravdano, a ne samo pomodni trend. Čajevima i ljekovitome bilju čak se daje prednost u odnosu na neke kemijske preparate. Ipak pri konzumiranju tih pripravaka potrebno je držati se uputa stručnjaka.

Kada govorimo u čajevima, mislimo na pripravke za koje su korištene sirovine biljki, a ne na kupovne kojima su dodane arome. Ukoliko želite promjenu i odlučite čajeve uključiti u svoju prehranu, upotrebljavajte osušene listiće.

Donosimo vam popis čajeva koji su efikasni u borbi protiv bolesti koji napadaju današnjeg čovjeka.

ČAJEVI ZA BORBU PROTIV STRESA

Ukoliko vas pati nesanica ili ste izloženi velikoj napetosti preporučamo vam biljke koje u sebi sadrže svojstva koja će vas smiriti i opustiti kao što su matičnjak i korijen valerijana, koji  je prirodna zamjena za lijekove, poznat kao biljni benzodiazepin.

Priprema čaja za opuštanje:

2,5 dl kipuće vode

1 čajna žlica suhog korijena valerijane

Korijen valerijana preliti vrelom vodom te poklopiti kako eterična ulja ne bi isparila. Poklopljeno ostaviti desetak minuta, a zatim procijediti. Nemojte piti više od 3 šalice ovoga čaja dnevno.

 

ČAJEVI KOJI ĆE VAM POMOĆI SMRŠAVITI

Naivno bi bilo vjerovati kako će nam ispijanje nekoliko šalica na dan čarobno ukloniti viške kilograma, ali istraživanja navode kako je njihov učinak vrlo djelotvoran ako konzumiranje čaja kombiniramo s zdravom prehranom i vježbanjem. Kora frangule tekora kruštine vrlo su djelotvorni u suzbijanju neželjenih kilograma jer djeluju poput laksativa. Također, ubrzavaju metabolizam, odnosno rad i prolazak krane kroz crijeva, što smanjuje resorpciju masti.

Čaj biljke sene u ovome području ima jednako djelovanje kao i čajevi frangule i kruštine. Čaj od biljke sene ubrzava metabolizam jer imadjelovanje diuretika. Konzumacijom ovoga čaja postići ćete efekt mršavljenja.

Priprema čaja od kore frangule za mršavljenje:

1 puna čajna žlica usitnjene kore frangule

2 dcl hladne vode

Nakratko prokuhati žlicu kore frangule, nakon što ju stavite u hladnu vodu. Čaj je potrebno procijediti i piti navečer prije spavanja. Nije preporučljivo konzumirati količinu veću od 15g kore dnevno.