Razno

ČUDOTVORNO VOĆE

Trešnje - ukusne i izuzetno zdrave

Da su trešnje ukusno voće zna se odavnina. Isto tako stavljalo ih se u sam vrh najzdravijih namirnica, a služile su za liječenje gihta, artritisa i bile prava namirnica za dobar san. To su bile pretpostavke o trešnjama iz kućne medicine sve dok medicinska istraživanja nisu prije navedeno i potvrdila.

Trešnje   FOTO:sumet.rs
Piše: Republika.eu / Žena.hr

Prevencija srčanih bolesti

Prema znantvenim istraživanjima, flavonoid koji možemo naći u trešnjama (kercetin) ima antikancerogena svojstva, te pomaže u sprečavanju srčanih bolesti. Trešnje se smatraju važnim izvorom kercetina, jer sadrže velike količine po obroku.

Ublažavanje bolova

20 trešanja je 10 puta učinkovitije od aspirina, te ima pozitivne učinke na giht i bolove od artritisa. Antocijanini koji se nalaze u trešnjama pravi su spas za smanjenje bolova i sprečavanje upalnih enzima.

Bubrežni kamenac

Koliko su nam istraživanja pokazala trešnja je voće koje suzbija pojavu bubrežnih kamenaca, a ne radi se samo o plodu trešnje već o njenim peteljkama. Za sprečavanje bubrežnih kamenaca uzmite rukohvat peteljki te u prokuhanu vodu ostavite ih 15 minuta. Dobit ćete zdrav čaj koji bi ste trebali piti tijekom cijelog dana.

Trešnje za vitku liniju

Trešnje sadrže malo kalorija, nemaju masnoća, a imaju visoki udio vode. Istraživanja su pokazala da povećan unos vode u organizam povećava razinu energije i pomaže u ubrzanju metabolizma. Koristite prednost konzumiranja voća bogatog vodom poput trešanja za mršavljenje.

Osim navedenih zdravstvenih problema, trešnje su pravi borac u očuvanju zdravijih kostiju jer sadrže veliki izvor bora, sadrže vitamine C, B i A, bioflavonoide, elagičnu kiselinu, antocijanin, melatonin koji pomažu u borbi protiv raka. Svježe trešnje su dobre za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti, a kisele trešnje poboljšavaju raspoloženje.

Dugo su trešnje bile glavni sastojak u desertima i kolačima, ali je vrijeme da ih počnete konzumirati i zbog ovih vrijednosti koje u sebi trešnje sadrže. Hoćete li trešnje jesti dok ispijate kavu sa frendicama, kuhate ručak, ili ćete skuhati čaj od trešnjinih peteljki – izbor je na vama. Opskrbite se trešnjama sada kada je sezona kako bi bili zdraviji, izgledali mlađe i osjećali se bolje.

Izvor: žena.hr