Crna kronika

[FOTO] RASTE DUNAV KOD BATINE

Stanovnici poručuju - nije nas strah!

U Batini su proglašene izvanredne mjere obrane od poplava. Vodostaj je oko 650 centimetara i dalje raste, po centimetar svaki sat. Ipak dolazak vodenog vala očekuje se tek za nekoliko dana.

Piše: Media Servis

"Dunav je predivna rijeka, obožavamo je, ali zna ona pokazati i svoje ružno lice", ispričala nam je 50-godišnja učiteljica Lidija Lončar, koja u Batini živi cijeli život.

"Dunav je krasna rijeka, ali zna biti nezgodna, no navikli smo na nju. Mislim da neće biti problema. A to govore i stariji ljudi. Evo moj susjed ima 80 godina pa je doživio mnoge ružne situacije s Dunavom. No ipak mislim da neće biti problema, da će bent izdržati", kazala nam je Lidija, koja živi svega nekoliko metara od obale Dunava.

"Malo je nezgodno. Kad stojim u svom dvorištu ne vidim Dunav od benta. Ali kada bih stala na bent, onda bi razina Dunava bila viša od mog dvorišta. Malo je ružno to vidjeti, ali ne mogu reći da se bojim. Navikli smo na to", šali se Lidija. Veći problem su im, kaže, podzemne vode.

"Ogromna masa vode koja prolazi kroz Dunav, tjera podzemne vode prema gore. Recimo moj vrt, jedno 50 metara ispod, to sve pliva. U bunarima ista stvar, voda se podiže, samo što se ne prelijeva. A sve zato jer je Dunav velik. No to će se dogoditi tek kad se Dunav bude povlačio. Problem je kad Dunav počne opadati", ističe Lidija.