Crna kronika

[VIDEO] DUNAV I DRAVA PRIJETE

Budimpešta u stanju pripravnosti, redovne mjere i u Osijeku

Vodostaj Dunava u Budimpešti dosegnuo je rekordnu razinu od oko 9 metara. Vrhunac se očekuje večeras.

Piše: Republika. eu / Media Servis

[21:26]
Gradske vlasti Budimpešte ne isključuju niti mogućnost evakuacije 50 000 građana iz najkritičnijh dijelovim grada.

Dodajmo ovome kako je Drava kod Osijeka prešla 350 cm, pa su proglašene redovne mjere obrane od poplava.

Vodostaj je večeras u 21 sat iznosio 357 cm.


[14:43]
Vodostaj se već sad približio rekodnoj razini od gotovo 9 metara. Tamošnje vlasti ne isključuju mogućnost evakuacije 50ak tisuća stanovnika iz kritičnih područja. Dunav iz sat u sat raste i Hrvatskoj. Jutros u 10 sati vodostaj kod Batine prešao je 650 centimetara što je bilo zeleno svjetlo da se proglase izvanredne mjere obrane od poplava.

"U Vukovaru kao i na svim lokacijama duž cijelog toka Dunava obavljaju se pripreme za prihvat ovog vodenog vala u smislu osiguravanja dovoljne količine materijala i sredstava za intervencije kada i ako se budu pojavljivale potrebe za njima", rekao nam je Ivica Nađ voditelj osječkog Centra obrane od poplava. Na raspolaganju je oko 350 tisuća vreća s pijeskom, dio ih je, kaže, već napunjen.

"Naši obrambeni nasipi su dovoljno viši od očekivane razine vodostaja u danu kulminacije, međutim trajanje vodostaja u porastu i opadanju trajat će nekakvih 15-ak dana. U tom vremenu naša pozornost će biti usmjerena na očuvanje stabilnosti nasipa kako ne bi došlo do neželjenih proboja, što bi moglo u konačnici, u najgorem slučaju dovesti do pucanja nasipa i poplava", istaknuo je Nađ. 

Vrh vodenoga vala u Hrvatskoj se očekuje u petak. Prema procjeni Hrvatskih voda trebao bi dosegnuti 780 centimetara, što će biti drugi najviši vodeni val koji je pogodio Hrvatsku. Najveći vodostaj zabilježen je 1965. godine, kada je iznosio 795 centimetara.


[11:29]
Sto pripadnika Oružanih snaga RH upućeno je na područje ugroženom poplavama u Grad Vukovar.

Iz Ministarstva obrane su priopćili kako su temeljem zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Vukovar upućeni pripadnici Gardijske oklopno mehanizirane brigade koji će pružiti pomoć Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje u preventivnoj pripremi za nadolazeći vodeni val rijeke Dunav, izgradnjom obrambenih nasipa u Vukovarsko-srijemskoj županiji. 

Sto pripadnika Oružanih snaga RH već se nalazi u Nemetinu kod Osijeka.

Daljnji angažman pripadnika OS RH na terenu ovisit će o procjeni Državne uprave za zaštitu i spašavanje, kažu iz Ministarstva obrane.


Dodajmo ovome kako je gradonačelnik Vukovara Željko Sabo uputio javni poziv svim radno sposobnim građanima i članovima udruga da se dragovoljno stave na raspolaganje timu Hrvatskih voda i stožeru za zaštitu i spašavanje grada Vukovara.
 

Dunav kod Batine danas je, kako je i najavljeno, prešao 650 cm, kada se uspostavljaju izvanredne mjere obrane od poplava.