Ostalo

POLJULJANO BILOŠEVO CARSTVO

Osimpex u problemima "Kralju željeza" odbijena bankovna jamstva.

Osječka tvrtka Osimpex neće postati vlasnik slovenske tvornice obuće Peko, donosi današnji Jutarnji list. Željko Biloš, vlasnik Osimpexa, u srijedu je obavijestio vlasnike Peka da mu banke nisu izdale garancije te da ne može uplatiti dva milijuna eura za kupnju tvrtke.

Željko Biloš   FOTO:Davor Javorovic/Vecernji list
Piše: Republika/Jutarnji list

Odustanak od kupnje Peka, slučajno ili ne, poklopio se s blokadom svih računa Osimpexa koja je, prema portalu Poslovna Hrvatska, nastupila prije četiri dana.

Najnovije informacije govore da je poslovni sustav Željka Biloša u ozbiljnim problemima, a da je to tako govori i činjenica da su u matičnoj tvrtci-Osimpex počela otpuštanja i da su djelatnicima značajno smanjene plaće.

Osimpex se obavezao da će za tvornicu obuće iz Tržiča koja zapošljava 800 radnika, od čega 380 u Tržiču, gdje je sjedište tvrtke, s maksimalnim kapacitetom proizvodnje je 5.000 pari obuće dnevno, odmah platiti dva milijuna eura te je dodatno dokapitalizirati s 4 milijuna eura, kao i u idućih pet godina u tvornici sačuvati najmanje 280 uposlenika. 

Državna je komisija takvu ponudu prihvatila, a slovenski parlament je krajem travnja odobrio prodaju. No, državni tajnik u uredu slovenske premijerke Gašpar Gašpar Mišič, koji je na čelu komisije za prodaju Peka, od Osimpexa je zatražio bankovnu garanciju za ovaj posao koju Biloš nije dobio. Prema tvrdnjama slovenskih medija, Biloš je potom ponudio da će Peko, ako ne ispuni tražene uvjete iz kupoprodajnog ugovora, 2017. godine vratiti državi Sloveniji za jedan euro. No, to je odbijeno.

U Sloveniji zasad odbijaju spekulacije da se slovenska vlada predomislila o prodaji Peka, kao što je dosad često činila kad je riječ o prodaji državnih tvrtki strancima. Gašpar Gašpar Mišič za slovenske je medije izjavio da je iznenađen ovom odlukom Osimpexa. Prema njegovu mišljenju, dodatne garancije koje su tražene, ne bi utjecale na poslovanje osječke tvrtke. Dodao je kako ne isključuje mogućnost da je Hypo banka odbila Osimpex zbog istrage koja se u Hrvatskoj vodi protiv Željka Biloša.

Naime, u ožujku je Biloš uhićen zajedno s još četiri osobe u sklopu policijske istrage o curenju povjerljivih podataka iz istraga. Biloša se sumnjiči za davanje mita. Nakon što je ispitan, pušten je na slobodu. On je zajedno s još nekoliko ljudi iz Osijeka još od prošle godine bio u središtu interesa istražitelja koji su istraživali curenje povjerljivih informacija iz policijskih istraga. Biloša se spominjalo i u aferi u kojoj je policija prozvana zbog nezakonitog izlistavanja telefonskih kontakata tadašnjeg šefa Sigurnosno-obavještajne agencije Josipa Buljevića, a među osobama s kojima je kontaktirao navodno je bio i Biloš.

Kupnja Peka Bilošu je trebala biti novi poslovni iskorak s obzirom na to da se nikad prije nije bavio proizvodnjom obuće. Nadimak hrvatski kralj željeza Biloš je dobio zbog svog poslovnog carstva koje se temelji na veleprodaji željeza. Danas je vlasnik i tvrtki Đuro Đaković Zavarene posude te Lifam-M u Srbiji. Nekoliko je godina bio i većinski vlasnik osječkog OLT-a.  Vlasnik je i Osječke televizije. U Osijeku je sagradio najveći trgovački centar u istočnoj Hrvatskoj, Portanovu, u čiju je gradnju investirao 80 milijuna eura, a što ga je zasigurno vrlo ozbiljno financijski opteretilo čime je ozbiljno ugrozio opstanak svog cjelokupnog poslovnog "imperija".