Politika

NEMIRNE ZBORNICE ŠIROM HRVATSKE

Veliki štrajk uoči kraja školske godine?

Koordinacija sindikata državnih i javnih službi provela je referendum među svojim članstvom koje se izjasnilo da daljnje sindikalne akcije, odnosno štrajk i blokadu sustava do ispunjenja zahtjeva.

Ilustracija   FOTO:Saša Miljević/PIXSELL
Piše: Republika.eu / STV

I  70 % članova Nezavisnoga sindikata zaposlenih u srednjim školama podržava sve oblike sindikalnoga pritiska na Vladu i resorno ministarstvo, izvijestila je Marica Azenić, povjerenica toga sindikata u Osijeku.

15 ujedinjenih sindikata traže da im se vrati 3 % plaće te jamstvo da im se plaće više neće smanjivati i da će im se do sada oduzeta prava vratiti u dogovorenim rokovima.

'Članstvo je ovoga puta spremno i u visokom se postotku  izjasnilo da daje legitimitet našem vodstvu i Koordinaciji sindikata da mogu organizirati i takve akcije kao što je štrajk i to štrajk do ispunjenja zahtjeva', rekla je Marica Azenić. Ipak, sindikati očekuje brzu reakciju Vlade i rješavanje problema, jer je kraj školske godine te pozivaju ministra Željka Jovanovića da se što prije uključi u proces rješavanja njihovih zahtjeva.

Marica Azenić kaže da očekuje kompromisno rješenje, prvenstveno zbog interesa učenika koji idu na državnu maturu i kaže: 'Sigurno da  želimo da državna matura uspije. Poručujem  i roditeljima i učenicima da ne želimo zakočiti državnu maturu i da se učenici ne upišu na željeni fakultet, ali poručujem javnosti i Vladi da od naših zahtjeva više ne možemo odustajati! Problemi su veliki, teško nam je, zbornica nikada nije bila nemirnija'.

Na to, dodaje, obvezuje provedeni referendum i interes članova. Premda se nadaju da će Vlada brzo početi rješavati probleme, sindikati su, na temelju dosadašnjih iskustava, spremni na organizaciju štrajka. Kada – javnost će, kažu, na vrijeme obavijestiti.