Politika

PRVI KORAK

Vlada predložila izmjene ZOR-a

Vlada je učinila prvi korak u izmjenama Zakona o radu. Na današnjoj su sjednici, usklađujući zakon s pravnom stečevinom Europske unije, usvojene izmjene s kojima su se složili i sindikati i poslodavci. Zakonske izmjene predstavio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić

Ministar Mirando Mrsić   FOTO:Daniel Kasap/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Ukinuli smo vremensko trajanje rada na određeno vrijeme od tri godine za prvi ugovor o radu na određeno vrijeme, također smo ukinuli ograničenje broja prekovremenih sati na mjesečnoj razini te smo smanjili trajanje odmora u slučaju korištenja zamjenskog odmora s deset na osam sati. Na takav način ćemo omogućiti bolju organizaciju rada u sektoru turizma i poljoprivrede te smo pojednostavili i skratili trajanje postupka zbrinjavanja kolektivnog viška radnika te uskladili navedenu definiciju s praksom Suda pravde Europske unije", rekao je Mrsić.

Olakšano je i otkazivanje ugovora o radu radnicima tijekom probnog roka, a agencijama za privremeno zapošljavanje omogućili da pored ustupanja radnika obavljaju djelatnost u vezi sa zapošljavanjem.

"Donijeli smo propis da ministar rada može odrediti vođenje elektronske evidencije radno-pravnog statusa u Republici Hrvatskoj, tako da smo makli i tu barijeru koja je onemogućavala slobodni protok radnika u Hrvatskoj", kazao je Mrsić.