Politika

LAKŠE ŠKOLSKE TORBE

Udžbenici će od sljedeće godine biti kvalitetniji

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović potvrdio je da se njegovo ministarstvo dogovorilo s nakladnicima što učiniti da od školske godine 2014/2015 školske torbe budu lakše, a udžbenici kvalitetniji.

Ilustracija   FOTO:Matija Topolovec/PIXSELL
Piše: Media Servis

"To je jedan postupak koji će omogućiti da uz smanjeni broj stranica, uz jednaku kvalitetu, ostvarimo to što smo obećali. I nakladnici su na to pristali. Rokovi koji su zadani zakonom će se pratiti, ali ćemo osigurati određene izmjene, kako bi sve bilo u skladu s procedurom i kako bi u školskoj godini 2014./2015. imali te nove udžbenike. Dio nakladnika ima na zalihama stare udžbenike, dogovorili smo se da nam točno dostave koja je to količina i da te stare zalihe mogu potrošiti bez ikakvih promjena, ali ako idu u reprint, da će ih morati uskladiti s udžbeničkim standardom i novim pravopisom", rekao je Jovanović.

Novinare je zanimalo što će dogovor ministarstva i nakladnika značiti za džepove roditelja školaraca.

"Sigurno će proći jeftinije zato što će kompleti biti jeftiniji jer je u njima 51 naslov manje, osim toga, volumen i broj stranica će biti manji, pa će i ti udžbenici biti jeftiniji. Izbačene su neke radne bilježnice, neke zbirke za koje smo procijenili da ne doprinose posebno kvaliteti i da ne moraju biti obavezan dio udžbeničkog kompleta", istaknuo je Jovanović.