Ostalo

HRVATSKI CARINSKI SUSTAV

Od 1. srpnja bez carinskih barijera sa zemljama Unije

Hrvatski carinski sustav u cijelosti je spreman za promjene koje će nastupiti ulaskom Hrvatske u punopravno članstvo EU 1. srpnja ove godine. Istaknuto je to na jučerašnjem susretu slavonsko-baranjskih gospodarstvenika i čelništva Carinarnice Osijek, održanog u organizaciji HUP - Regionalnog ureda Osijek.

Ilustracija   FOTO:Robert Anić/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Taj skup samo je jedan u nizu koje u okviru svoga PUMA programa za 2013. godinu organizira HUP, kako bi svoje članice upoznao s promjenema poslovanja koje donosi usklađivanje RH s politikom EU, istaknula je Dušanka Miščević, stručna suradnica HUP - Regionalnog ureda Osijek.

"U okviru robne razmjene s EU, od 1. srpnja ukidaju se carinske barijere. To znači da više neće biti carinskih kontrola ni nadzora vezanih uz robe koje imaju status roba EU", rekao je Davor Petović, pročelnik Carinarnice Osijek.

Istaknuo je da će postojati razlika u regulaciji PDV-a, a što će biti regulirano kroz sustav Intrastat. Prijava robe koja odlazi prema EU, odnosno robe u stjecanju koja iz EU dolazi u Hrvatsku, vodit će se kroz taj sustav, a PDV će se plaćati po mjestu utroška robe. Dakle, ako roba iz Hrvatske, primjerice, ide u Njemačku, ne obračunava se 25% PDV-a, nego svoj PDV na nju obračunava država Njemačka, a u obrnutom slučaju, kada roba dolazi iz Njemačke u Hrvatsku - plaća se hrvatski 25%-tni PDV. U odnosu prema trećim zemljama, odnosno nečlanicama EU, u biti neće se ništa mijenjati.

"To će i dalje biti roba koja će podlijegati carinskom nadzoru i ići u normalan postupak carinjenja", rekao je Petović i dodao da će promjene biti samo u stopama i tarifnim mjerama koje se primjenjuju prema pojedinim trećim zemljama.

Carina je spremna za sve ono što je očekuje ulaskom Hrvatske u EU. Uvedeni su aplikacijski sustavi, u završnoj fazi je i obuka carinskih službenika, a na web stranici Carine postavljene su aplikacije za gospodarstvenike, odnosno otpremnike, istaknuo je Petović.