Lokalni izbori

NIŠTA OD ANTIGLAVAŠEVSKE KOALICIJE

HDSSB-u Osijek, Vukovar HDZ-u?

Vladajući Kukuriku SDP ne može očekivati suradnju s tim strankama na lokalnoj razini

Vladimir Šišljagić i Krešimir Bubalo   FOTO:Davor Javorović/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Večernji list

Antiglavaševsko udruživanje u Osijeku za drugi izborni krug, prema pisanju Večernjeg lista, pomutit će, kako se čini, HDZ. Interes je obostran i višestruk. Poput domino efekta, moglo bi se to odraziti na političku scenu u cijeloj Slavoniji. Iz vrha HDZ-a već je poručeno kako ta stranka neće sudjelovati “u neprirodnoj koaliciji protiv HDSSB-a”. Među prioritetima im je, pak, potpora mladom Ivanu Penavi u utrci za gradonačelnika Vukovara. Željko Sabo, adut SDP-a, izmiče mu za dva posto. Tu razliku mogli bi “pokriti” birači HDSSB-a, kojih je oko 3,5%. S druge strane, HDSSB-u je u žarištu interesa Osijek. Aktualnom gradonačelniku Krešimiru Bubalu suprotstavit će se Ivica Vrkić, nestranački kandidat SDP-a, HNS-a i HSU-a iza kojeg su stali nezavisni Anto Đapić te Miroslav Šimić. Laburisti također neće sudjelovati u tzv. antiglavaševskoj koaliciji. Ključnu bi ulogu u izboru prvog čovjeka grada, prema navodima Večernjaka, mogli odigrati baš glasači HDZ-a. Šest HDZ-ovih ruku donijelo bi HDSSB-u i većinu u Gradskom vijeću Osijeka.

Dosad još uvijek nema demantija

Slična je situacija posložena i u Požegi. Zdravku Ronku, iz redova SDP-a, protivnik je Vedran Neferović, iza kojega je šira koalicija na čelu s HDZ-om. Kome se HDSSB prikloni, bezbrižnije će zakoračiti u drugi krug. I vlast u Slatini, Slavonskom Brodu, ali i mnogim drugim općinama, pa i u županijskim skupštinama ovisi ponajviše o dogovoru HDZ-a, SDP-a i HDSSB-a.

"HDZ očekuje kako će HDSSB-ovi birači u drugom krugu podržati njihove kandidate, i to gdje god su im protukandidati iz ljevice. Takav je slijed događaja prirodan", kažu upućeni izvori Večernjeg lista.

Takav scenarij, pak, dosad nije demantiran ni iz HDSSB-a. Obje te stranke vrlo su oštra oporba Vladi, a kada jedni napuštaju sabornicu zbog Kukuriku koalicije, izlaze i ovi drugi, navodi se.

"Upravo zbog tih odnosa i sukoba na državnoj razini, teško može doći do suradnje HDZ-a ili HDSSB-a sa SDP-om na lokalnoj razini", dodaju sugovornici Večernjeg lista. 

Disciplinirani birači

Ni Karamarkova ni Glavaševa stranka neće javno uputiti glasače za koga zaokružiti 2. lipnja. No, jedno je jasno, HDZ je znatno udaljeniji od SDP-a nego od HDSSB-a. Ono što ljevici ne ide u prilog jest discipliniranost desnih birača. Najveća oporbena stranka u državi uz sebe je već privinula HSP dr. Ante Starčević, a dođe li do bilo kakve suradnje s HDSSB-om, otvara se i pitanje sprema li se veliko okupljanje desnice.

"Rano je o tome još govoriti. Mnoštvo je otvorenih pitanja koja se trebaju riješiti do parlamentarnih izbora", kažu Večernjakovi izvori.

IZVOR: Večernji list