Politika

MATIĆ

Želimo dostojno sahraniti sve žrtve

Ministarstvo branitelja u Gračanima je predstavilo rezultate aktivnosti u istraživanju i ekshumaciji posmrtnih ostataka žrtava iz poslijeratnog razdoblja nakon Drugog svjetskog rata.

Ministar Matić: Želimo dostojno sahraniti sve žrtve   FOTO:Anto Magzan/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Prema našim informacijama na području Gračana ima grobišta u kojima se nalaze posmrtni ostaci i do 220 osoba, mi želimo bez politiziranja dostojno sahraniti sve pronađene žrtve, nastavit ćemo naša istraživanja i ekshumacije sukladno Zakonu koji smo i donijeli te na taj način razuvjeriti sve nevjerne Tome", istaknuo je ministar branitelja Predrag Matić.

"Ovdje se, prema informacijama kojima raspolažemo, nalaze posmrtni ostaci 27 žrtava, do sada smo pronašli 14 tijela, međutim, držim da su podaci kojima raspolažemo točni i da ćemo najkasnije sutra do 12 sati pronaći tijela svih 27 žrtava. Pronađeni predmeti uz tijela žrtava ukazuju da se nedvojbeno radi o posmrtnim ostacima vojnika NDH. Ovo grobište bit će veliki doprinos daljnjim istraživanjima na području Gračana. Napominjem da je prioritet Ministarstva branitelja u istraživanju onih grobište gdje je Državno odvjetništo pokrenulo postupak, a imamo niz takvih grobišta na području cijele Hrvatske", istaknuo je pomoćnik ministra Ivan Grujić.

Matić je najavio da će sukladno Zakonu, dostaviti godišnje izvješće Hrvatskom saboru o poduzetim aktivnostima i rezultatima istraživanja i ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava poslijeratnog razdoblja te na taj način, dokazati dosljednost u stavu Vlade RH i Ministarstva prema kojem svaka žrtva zaslužuje dostojno posljednje počivalište, bez obzira na pripadnost i okolnosti stradavanja.

Dodao je i da će na uređeno groblje postaviti jedinstveni tekst natpisa, koji će sadržavati isključivo činjenične podatke o broju i okolnostima stradanja žrtava, bez izraza koji potiču na mržnju i osvetu.