Politika

HUS POZIVA VLADU

'Uredite propise kreditiranja potrošača'

Hrvatska udruga sindikata Vladi i ministru financija Slavku Liniću uputila je otvoreno pismo u kojem ih pozivaju da ustraju u donošenju i provedbi najavljenih mjera o promjeni propisa kojima se uređuje kreditiranje potrošača.

Ozren Matijašević, predsjednik HUS-a   FOTO:Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Piše: Media Servis

To traže zbog, kako kažu, 255.000 građana koji imaju blokirane račune i štete koju su pretrpili jednostranim odlukama banaka o promjenama kreditnih uvjeta.

"Pritisci na zakonodavca koje bankari vrše plasiranjem teza o smanjenju profita apsolutno su neutemeljeni. Obveza povećanja rezervacija koja utječe na smanjenje iskazane dobiti banaka je specifikum bankarskog poslovanja i minimalni rizik koje banke moraju preuzeti ako su, a jesu, godinama poticale potrošnju netransparentnih financijskih proizvoda.

Lažno je prikazivati obvezu povećanja rezerevacija kojom regulator osigurava stabilnost sustava kao otežavanje uvjeta njihovog poslovanja. Loši krediti su loše poslovne odluke banaka za koje one same trebaju snositi odgovornost", naglašavaju u priopćenju u kojem ističu i da je krajnje licemjerno isticati podatak o padu dobiti banaka u prvom kvartalu ove godine.

Prošla godina, jadna i čemerna za većinu građana lijepe naše, kad je broj građana s blokiranim računima porastao za preko 20% (s 212.000 na 255.000) a iznos dugova koje ne mogu vratiti za 43,3% (sa 13 na gotovo 19 milijardi kuna) istovremeno je godina u kojoj su banke imale bruto dobit od 3,5 milijarde kuna", zaključuju iz Hrvatske udruge sindikata.