Politika

DRAGUTIN LESAR

Sve je moguće kad se vlast boji referenduma

Nakon što je predsjednik saborskog Odbora za Ustav Peđa Grbin konstatirao kako volonteri inicijative 'U ime obitelji' nemaju dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma, jer on treba iznositi 10 posto od Registra birača, točnije 450 tisuća potpisa, oglasio se i laburist Dragutin Lesar.

Dragutin Lesar   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Media Servis

Lesar je istaknuo kako su već ranije predlagali da se za referendum unese fiksna brojka, upravo kako ne bi došlo do manipulacije Popisom birača i brojem potrebnim za raspisivanje referenduma. "To je loša praksa i loše zakonodavno rješenje", kaže Lesar.

"Pa to je očito, zasad imamo koliko, šest različitih podataka o broju birača. Svaki dan je druga brojka. Na kraju postupka, ako i bude dovoljno potpisa, ako se provjeri da ih je dovoljno, ako Sabor ide u daljnju proceduru, ide pred Ustavni sud zahtijevati ocjenu ustavnosti pitanja i tad sve opet može pasti. Upravo to rješenje i ta kombinacija da je Ustavni sud na kraju postupka, jedna od najgorih stvari koje imamo. Uvijek je moguće kad se vlast boji referenduma, sve je moguće u tom strahu", istaknuo je Lesar.