Politika

HSP OSIJEK OBILJEŽIO 190. GODIŠNJICU ROĐENJA DR. ANTE STARČEVIĆA

Otac domovine danas bi se stidio hrvatske politike!

'Stojimo ispod spomenika najvećeg i najumnijeg hrvatskog političara, ali on danas nije okamenjeni lik, nego živa politička riječ, živo djelo i putokaz u ovim mračnim vremenima kada se naša država i velikim dijelom naš narod ponašaju kao da nigdje nema svjetla prema kojemu bi odredili svoj pravac'.

Piše: Republika.eu / STV

Istaknuli su to čelnici osječke Podružnice Ante Paradžik Hrvatske stranke prava, obilježavajući 190. godišnjicu rođenja Oca domovine dr. Ante Starčevića, stojeći podno njegova spomenika na osječkom trgu koji nosi njegovo ime.

Okruženi smo brojnim likovima koji bauljaju političkom i parlamentarnom pozornicom, a većinu njih treba zanemariti i vratiti se Anti Starčeviću, velikanu ne samo hrvatske politike, nego i etike, filozofije, književnosti i morala, istaknuli su osječki HSP-ovci. Drago Marković je podsjetio na riječi Oca domovine: 'Ljude koji traže samo svoju korist i raskoš nipošto ne primati u stranku i za njih se ne zanašati. Ovakvi ne samo da nisu za pravu radnju, ne samo da ne mogu koristiti dobroj stvari, nego će ju svakome za plaću izdati - zamislimo se malo nad ovim riječima. Zar i mi nismo imali osobe i članove koji su nas izdali za plaću? Ali, oni nisu izdali samo nas. Oni će, pruži li im se prilika, izdati i Hrvatsku!'.

A što bi Otac domovine rekao da danas vidi hrvatski narod, političare i posebno pravaše? On je još za života bio duboko razočaran što je već došlo do sustavnoga razbijanja političke opcije koju je on stvarao i izvan koje je na kraju života bio. HSP je uvjeren da bi dr. Starčević bio razočaran, jer u hrvatskoj politici danas nema vrjednosti za koje se on sam zalagao: 'Otac domovine danas bi se stidio hrvatske politike. Vrijednosti kao što je domoljublje, poštenje, čestitost, nesebičnost danas u hrvatskoj politici ne postoje. Ali, postoje interesne skupine koje su svu svoju političku djelatnost pretvorile isključivo u političku trgovinu i ispunjavanje osobnih interesa, a bez borbe za interese birača i hrvatskoga naroda kojega predstavljaju', rekao je Daniela Srb, predsjednik HSP-a, dodavši da je činjenica da se stranke osnivaju samo da bi netko preko njih sebi osigurao snažniju potporu: 'Stvaraju tako dojam da se bore za nacionalne interese, a u stvari koriste samo časno ime Hrvatske stranke prava za osobnu korist'.

HSP-ovci su podsjetili da je, na pitanje 'Kamo da danas krene Hrvatska', Starčević već odavno odgovorio: Narod koji traži zaštitnike nije zaslužio slobodu!