Politika

TKO VOZI MERCEDES?

Obitelj Ivice Vrkića nezakonito kupila automobil na povlasticu obitelji poginuloga branitelja?

Obitelj Ivice Vrkića iskoristila je povlasticu za uvoz automobila od obitelji poginuloga hrvatskoga branitelja i kupila Mercedes. Time je prekšen Zakon o hrvatskim braniteljima, ali i iskorištena žrtva Domovinskoga rata za osobnu korist. Iznijela je to danas u javnost Zlata Velat, predsjednica Udruge obitelji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Osijek.

Ivica Vrkić   FOTO:Patrik Maček/PIXSELL
Piše: Republika.eu / STV

Predsjednica Udruge obitelji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata Osijek, Zlata Velat, danas je upozorila na tešku situaciju u kojoj se nalaze obitelji poginulih hrvatskih branitelja, koje se također bore sa svakodnevnim životnim problemima, kao i ostali građani Hrvatske. Upozorila je da mnogi koriste situaciju tih obitelji i žele se okoristiti njima, a najčešće za to je primjer 'otkupa' prava na povlasticu za uvoz automobila.

'Između ostalih, i obitelj Ivice Vrkića je koristila pravo uvoznice za obitelji poginuloga hrvatskog branitelja te  2006. godine kupila Mercedes. Prema našim saznanjima,  član obitelji Vrkić taj automobil  i danas koristi', rekla je Zlata Velat, objasnivši da je, kao predsjednica Udruge, željela iskoristiti priliku i u vrijeme izbora dobiti medijski prostor kako bi, prije svega, ukazala na težak položaj obitelji poginulih hrvatskih branitelja kojima se društvo, pa ni mediji, gotovo više uopće ne bave.

'Važno je upozoriti javnost da se i to dogodilo i da je tako iskorištena žrtva Domovinskoga rata za osobnu korist. Činim to zbog  moralnoga pitanja i zaštite vrijednosti obitelji, ali i da se zna da  ljudi koji ulaze u politiku nisu imuni od zlouporabe naših prava. S  druge strane, nisu si uzeli za shodno spomenuti nas bilo gdje kao obitelji poginulih i zaštiti nas', objasnila je Zlata Velat.

Pokušali smo izjavu dobiti od obitelji koja je obitelji Vrkić navodno ustupila povlasticu za kupnju automobila, no nisu željeli o tomu govoriti. Uputili smo i upit Stožeru Ivice Vrkića iz kojega su kratko priopćili da bi o takvoj mogućnosti kupnje automobila trebalo pitati MORH te kako je Vrkićev sin hrvatski branitelj koji je koristio svoja prava, kao i drugi branitelji, a da Ivica Vrkić s detaljima nije upoznat, pa ne želi ništa ni komentirati.

Inače, Ivica Vrkić je, objavljujući svoju kandidaturu, objavio i svoju imovinsku karticu.  U njoj je naveden stan u Radićevoj ulici u Osijeku, stan u Keršovanijevoj ulici u Osijeku, kao i kuća u Aljmašu i vikendica na otoku Viru, te 10 tisuća Eura ušteđevine i automobil Golf iz 2010. godine. Mercedes, kojega vozi Vrkićev sin, a o kojemu se, po svemu sudeći u ovoj priči radi, Vrkić tu ne spominje.