Požeško-slavonska

KUTJEVO

Graševinama 38 zlatnih i 4 velike zlatne medalje

Kutjevo d.d. šampion je kod mladih graševina berbe 2012. i kod predikatnih s ledenom berbom '09. Vlado Krauthaker šampion je kod dozrelih graševina s berbom 2011.

Međunarodno ocjenjivanje graševina u Kutjevu   FOTO:Dušan Mirković/Pixsell
Piše: Republika.eu / Večernji list

Kutjevo d.d. šampion je kod mladih graševina berbe 2012. i kod predikatnih s ledenom berbom '09. Vlado Krauthaker šampion je kod dozrelih graševina s berbom 2011. To su rezultati ovogodišnjeg, tradicionalnog međunarodnog ocjenjivanja graševina što ga je upriličila udruga Kutjevački vinari. Međunarodni žiri sa 21 članom u 3 komisije ocijenio je ukupno 150 uzoraka, među kojima su bile i graševine iz Slovenije i Mađarske. Ukupno je dodijeljeno 38 zlatnih i 4 velikih zlatnih medalja, javlja Večernji list. 

Uz šampionsku graševinu Trešnje (naziv mikrolokacije), Kutjevo d.d. osvojilo je još dva zlatna odličja; Perak ima četiri, Krauthaker tri, Galić tri, a po jedno Mijatović, Feravino, Jakobović i Krešić.

Kod predikatnih vina Kutjevo d.d. ima još dvije zlatne medalje, po dvije Enjingi, Krauthaker, Galić, PP Orahovica, Feravino, Jeruzalem Ormož, a jednu Badelova Vinarija Daruvar, Gašparinčić, Mihalj, Sonenšajn, Đakovačka vina i Iločki podrumi Principovac. Na to se nadovezuju dozrele graševine, berbe 2011. i starije kod kojih je dakle šampion Krauthaker, dvije medalje ima Perak, jednu Kalazić i Iločki podrumi Premium.

Predsjednik ocjenjivačkog žirija bio je prof. dr. Edi Maletić. Ocjenjivanje je uvod u tradicionalni Festival graševina za dva tjedna u Kutjevu. Graševina je naša najrasprostranjenija sorta i najpopularnije bijelo vino, koje se može napraviti, vidimo, u kategorijama od mladog, svježeg do najzahtjevnijih predikata svjetske razine.

IZVOR: Večernji list