Lokalni izbori

OSJEČKO BARANJSKI GRADOVI

HDSSB i HDZ u borbi za Đakovo, Našice, Belišće i Donji Miholjac

Borba za gradonačelnička mjesta u gradovima Osječko-baranjske županije nastavlja se i iduća dva tjedna. Valpovački gradonačelnik Leon Žulj jedini je gradonačelnik koji je pobjedu uspio osigurati već u prvom krugu-

Slavlje u HDSSB-u   FOTO:Davor Javorovic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

U čak 4 od 6 gradova voditi će se dvoboji između HDSSB-a i HDZ-a dok će u Osijeku snage odmjeriti HDSSB-ov Bubalo i kandidati SDP-HNS-HSu Ivan Vrkić. U Belom Manastiru građani će birati između SDP-ova i HDZ-ova kandidata.

Osijek

Aktualni gradonačelnik Krešimir Bubalo na jučerašnjim je lokalnim izborima, kao gradonačelnički kandidat koalicije HDSSB-Zeleni Hrvatske dobio najviše glasova građana (36,18%) koji su izišli na birališta u Osijeku.

S njim će 2. lipnja, u drugom izbornom krugu, sukladno očekivanjima, snage odmjeriti Ivan Vrkić, kandidat koalicije SDP-HNS-HSU, koji je dobio povjerenje 27,87% birača.
I poredak ostalih šest kandidata predizborne ankete su više-manje pogodile.

I na izborima za Gradsko vijeće Osijeka relativnu pobjedu odnijela je koalicijska lista HDSSB-Zeleni Hrvatske, koja je prema podatcima GIP-a u 23 sata zaslužila 30,82 posto glasova građana Osijeka koji su ispunili svoju građansku dužnost. Preračunato u vijećnička mjesta, to znači da će političkoj opciji koja je Osijekom vladala i u protekle četiri godine najvjerojatnije još nekoliko ruku za osvajanje potrebne natpolovične većine (18) u GV-u.


Đakovo
 
Đakovčani će za dva tjedna ponovno na izbore. U drugom krugu za gradonačelničku funkciju borit će se aktualni gradonačelnik i kandidat HDSSB-a Zoran Vinković i u ime koalicije HDZ-a, HSS-a, SU-a, HSP-a dr. AS i HSLS-a Jasenko Ivanetić (HDZ). Dok je Vinković osvojio 3.389, Ivanetić je u blagoj prednosti s 85 glasova više. Obojica, dakako, očekuju pobjedu u drugom krugu. Vinković je, kaže, zadovoljan rezultatima kako za gradonačelnika, tako i za GV, s obzirom da je HDSSB, ističe, na izbore išao sam.

Najviše glasova za novi saziv Gradskog vijeća osvojila je koalicija HDZ-HSS-SU-HSP AS-HSLS – 3.357. Slijedi HDSSB sa 2.863, potom SDP-ova koalicija – 1.748, dok su Hrvatski laburisti osvojili 916 glasova. HNS i Slavonska ravnica 727, Akcija mladih 391, Blok umirovljenici zajedno 256 te HSP 178 glasova.

Beli Manastir

Ivan Doboš, dosadašnji gradonačelnik Belog Manastira, kandidat koalicije SDP-HNS, osvojio je najviše glasova na jučerašnjim izborima za gradonačelnika Belog Manastira. Za njega je glasalo 36,68 posto stanovnika jedinog baranjskog grada. No, to mu nije bilo dovoljno za pobjedu pa će mu za dva tjedna u sklopu drugog kruga izbora protivnik biti dr. Davorin Bubalović, kandidat koalicije HDZ-SMU-DZMH, koji je osvojio 30,72 posto glasova Belomanastiraca.

Što se Gradskog vijeća tiče, situacija je poprilično komplicirina. Većinu je, naime, osvojila koalicija HDZ-HSU-DZMH, ali je riječ o samo tri posto glasova više, pa bi, za sada, u sastavu Vijeća po 6 vijećnika trebali imati članovi HDZ-ove i SDP-ove koalicije, tri HDSSB-ovci te dva pripadnici srpske nacionalne manjine.

Našice

Prema neslužbenim podacima Državnog izbornog povjerenstva za grad Našice u izboru za gradonačelnika u drugi krug ulaze Hrvoje Šimić i Krešimir Žagar, na trećem mjestu nalazi se Krunoslav Jurišić, četvrti je Hrvoje Šleder, a peti Slavko Vukšić.

Najveći postotak za ulazak u Gradsko vijeće i time najviše vijećnika izborio je HDZ s nositeljem liste Krešimirom Žagarom, dok je na drugom mjestu HDSSB s dr. Hrvojem Šimićem na čelu liste, na trećem je SDP Krunoslava Jurišića, na četvrtom koalicijska lista HNS-HSLS-HSU s nositeljem liste Darkom Demeterfijem, a za ulazak u gradsko vijeće s jednim vijećnikom je lista Demokratske stranke slavonske ravnice na čelu sa Slavkom Vukšićem.

Belišće

Ulogu favorita u durgom krugu izbora trebao bi potvrditi i saborski zastupnik i bivši osječko-baranjski zamjenik župana, dr. Dinko Burić (HDSSB).  Do pobjede u prvom krugu nedostajalo mu je samo nešto manje od 5 posto glasova, no rezultat je u skladu s njegovim očekivanjima i on spremno dočekuje drugi izborni krug.

Dinko Huis je prvi put izišao na izbore kao kandidat za gradonačelnika i osvojio oko 32 posto glasova. Još je veće iznenađenje lista HDZ-a za Gradsko vijeće, koja je na ovim lokalnim izborima dobila gotovo 100 posto više glasova nego na posljednjim - tada je imala 18 posto glasova, a na ovim izborima 30,54 posto.

Donji Miholjac

I u Donjem Miholjcu ide se u drugi krug. Kao i u većini gradova Osječko-baranjske županije i ovdje će  u drugom krugu snage odmjeriti HDZ-ov i HDSSB-ov kandidat. Početnu prednost ima sadašnji gradonačelnik Stjepan Viduka, a izbornu utrku odlučit će birači HSS-a, HSP-a te SDP-a.

Valpovo

Leon Žulj jedini je gradonačelnik u Osječko-baranjskoj županiji koji je odnio pobjedu već u prvom krugu. Dobar rezultat ostvario je i HDSSB-ov Robert Pejak.