Književnost

'ESEKERSKI CAPRICCIO' ŽELJKE ŽIVKOVIĆ

Stvarnost i fikcija u romanu jedne mladosti i jednoga Grada....

Novinarka Hrvatske televizije, Radio Osijeka, Željka Živković, napisala je knjigu naslovljenu 'Esekerski capriccio', koja je predstavljena u srijedu u svečanom foyeru Hrvatskog narodnog kazališta. Željka je pisala o Osijeku svoje mladosti, pomiješanim s fiktivnom sadašnjošću.

Željka Živković   FOTO:Glas Slavonije
Piše: Republika.eu / STV

Željka Osijek voli. A grad se može voljeti na mnogo načina. Jedan od najljepših i najtrajnijih izabrala je ona – pisanje! Jer, kaže Željka, neke su stvari jednostavno tražile da budu napisane.

I pisala je – svoja je sjećanja oblikovala u priče koje su obilježile Željkin dosadašnji život, koje su ostavile traga na njoj i učinile ju osobom kakva je.

'To su priče iz mladosti, priče koje govore o legendarnom CUO-u, o glazbi 80-tih, o djetinjstvu, ali i o ozbiljnim i tužnim stvarima. Sve je oblikovano u roman, jer se paralelno odvija radnja u sadašnjosti, koja je zapravo čista fikcija, ali sam s nečim htjela povezati, da bude čitateljima zanimljivije', kaže Željka.

I zanimljivo je, posebice onima koji su živjeli u vrijeme koje opisuje knjiga, ali i svima ostalima koji su o Osijeku 80-tih mogli samo slušati.

'Osijek je u to vrijeme bio nekako ljepši. Mmožda je to zato što je to bilo vrijeme moje mladosti, premda ni sada nisam stara, ali Osijek je tada  bio vedriji i veseliji grad. Bio je to grad u  kojemu je cvjetala kultura, a ja sam na kulturu posebno osjetljiva. Bilo je nekako toplo živjeti u Osijeku. Nnaravno, svako vrijeme nosi svoje ljepote, ali nam uvije u sjećanju najljepše ostane vrijeme vlastite mladosti', dodaje Željka.

Napisati knjigu, kaže, nije joj bilo teško. Krenulo je spontano, u noćnim satima, kada djeca zaspu... I rezultat je tu. A osjećaj vidjeti svoju knjigu i izlogu knjižare, kaže Željka, nestvaran...


Željka Živković - Essekerski capriccio