Razno

ANGELINA JOLIE ŠOKIRALA PRIZNANJEM

Zbog rizičnog gena na preventivnoj mastektomiji

Planetarno poznata glumica Angelina Jolie šokirala je svijet priznanjem da je imala dvostruku mastektomiju kada je saznala da postoji visoki rizik da će oboljeti od raka dojke, odnosno da ima rizični gen.

Angelina Jolie   FOTO:Dan Kitwood/Press Association/PIXSELL
Piše: Media Servis

O svemu tome napisala je kolumnu za New York Times, a istaknula je da se na provjeru rizika odlučila jer je njezina majka preminula od raka dojke. 

Jana Dusper iz Udruge 'Sve za nju' objašnjava kako mastektomija jest učinkovita u smislu da smanjuje vjerojatnost pojavnosti raka. "Ipak vi možete imati i pet posto vjerojatnosti da dobijete rak pa ga na kraju dobijete, odnosno možete imati 95 posto vjerojatnosti da ga dobijete, pa ga na kraju ne dobijete".

Početni rizik za Angelinu Jolie za dobivanje raka bio je 86 posto, a nakon operacije, napisala je glumica, je pet posto. "Preventivne mastektomije su doista jedan svijet koji kod nas 'nije došao' u toj mjeri niti je popularan. Nismo sigurni niti da će se razviti jer se radi o radikalnoj i teškoj odluci svake žene", kaže Dusper i poručuje svim ženama da je ključ u redovitim pregledima.

A kad je o Angelini Jolie riječ, za nju je cijeli proces krenuo u veljači, a nakon nekoliko tjedana otišla je i na rekonstrukciju grudi te su joj ugrađeni implatanti. Veliku podršku, rekla je, imala je u suprugu Bradu Pittu i njihovoj djeci.