Društvo

NA POPISU 42 LJUDI

Croatia Airlines sprema otkaze za kabinsko osoblje na bolovanju

Croatia Airlines pokrenula je postupak otkazivanja ugovora o radu kabinskom osoblju koje je bilo na masovnom bolovanju i time, kako navode u Upravi, prouzročilo poteškoće u prometu. Na popisu je 42 ljudi.

Ilustracija   FOTO:Željko Hladika/24sata/PIXSELL
Piše: Media Servis

Član Uprave Croatia Airlinesa Zlatko Širac Media servisu je potvrdio da su pokrenuli postupak otkazivanja ugovora o radu.

"Obzirom da nikad ranije nije zabilježen takav broj bolovanja u tako kratkom vremenu, toliki broj je na znakovit datum upućivao da je riječ o jednoj sinhroniziranoj industrijskoj akciji koja nije bila najavljena, a samim time nezakonita i nelegalna", rekao je Širac.

Da od sličnih akcija zaštitimo i interes vlasnika i putnike i druge radnike Uprava se morala odlučiti na ovaj korak, objašanjava Širac. Kaže da je toliki broj radnika koji je otvorio pa zatvorio bolovanje u samo jednom ili dva dana dokaz da se radilo o štrajku, a ne bolovanjima. To nije bila nikakva epidemija, nastavlja Širac.

"Nego su bolovanja bila s raznim dijagnozama koje su, jasno teško provjerljive. Jasno je da je to bio manevar ljudi koji su to radili", rekao je Širac.

Uprava sada očekuje očitovanje Radničkog vijeća, ali njihovo mišljenje nije obvezujuće. Plan je raspisati natječaj za zapošljavanje novog kabinskog osoblja. Imaju u vidu bivše sezonce koji će se dodatno obučiti, ali i dio radnika koji će sada ostati bez posla. Samo, objašnjava Širac, više neće dobiti ugovor o radu u Croatia Airlinesu nego će raditi preko Agencije za ustupanje radnika.