Društvo

MATIJAŠEVIĆ

U godini dana broj blokiranih računa građana porastao je 20 posto

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević upozorava na poraznu statistiku eknomskog stanja hrvatskih građana.

01.05.2013. Prosvjed sindikata u Zagrebu   FOTO:Sanjin Strukic/PIXSELL
Piše: Media Servis

U zadnjih pet godina broj nezaposlenih narastao je za 44,3 posto. Broj poljoprivrednika pao je za trećinu, a broj obrtnika za četvrtinu. Alarmantna je, upozorava Matijašević i nelikvidnost građana. Prema aktualnim podacima iz ožujka, u blokadi je više od 255 tisuća građana.

Samo u godinu dana, broj blokiranih računa porastao je za 20 posto, a ukupni dug građana popeo sa na 18,5 milijardi kuna.

Sve je to, kaže Matijašević, najbolji dokaz razornih učinaka koje su provodile sve dosadašnje Vlade. Istaknuo je da sindikati i dalje stoje iza onoga što su izrekli na prvomajskom prosvjedu, pa tako i iza zahtjeva da se počnu oporezivati banke koje u Hrvatskoj posluju nepodnošljivom lakoćom, kao nigdje u Europi, dodaje Matijašević.

Čak je i pohvalio ministra financija Slavka Linića, rekavši da bi volio da više ministara slijedi njegov primjer u zahtjevima prema bankama, koji su doduše zasad tek slovo na papiru.

Matijašević se između ostalog osvrnuo i na medijske napise nakon prvomajskog prosvjeda odbacivši nagađanja da je Hrvatska udruga sindikata dala novac svojim članovima da dođu na prosvjed.