Gospodarstvo

KRAJ MONOPOLA?

Ulaskom u EU stiže konkurencija u sektoru energije

Ulaskom Hrvatske u EU monopolistička pozicija HEP-a bi mogla biti ugrožena. Potvrda toj mogućnosti je i nedavna objava HT-a o uvrštavanju opskrbe energijom u svoje djelatnosti.

Ilustracija   FOTO:Photo: Dusko Marusic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Večernji list

Najveći domaći telekomunikacijski operater, u popis svojih registriranih djelatnosti uvesti i trgovinu električnom energijom. Pretpostavka je da bi HT korisnicima nudio i opskrbu strujom, uz neke povoljnije uvjete nego što sad nudi Hrvatska elektroprivreda.

Odluče li na hrvatskom tržištu početi poslovati i neke veće europske energetske kompanije, evidentno je da bi moglo doći do rasta konkurencije te time i pada cijena. U procjenama hoće li do toga doći i koliki bi taj pad mogao biti među stručnjacima zasad nema konsenzusa.

''U korist HEP-a rade tradicija, povjerenje kupaca, ali i njihova inercija. Potrošači nisu skloni promjenama, pogotovo u djelatnostima u kojima je sigurnost, kao kod opskrbe energijom, iznimno bitna. Za promjenu dobavljača građani bi morali imati znatan poticaj za promjenu, a to je pri aktualnim cijenama električne energije u Hrvatskoj teško očekivati. Naime, cijene za kućanstva u Hrvatskoj bit će među najnižima u EU i zato je tržišno nelogično očekivati da će je netko prodavati znatno jeftinije nego što već jest.'' izjavio je Mladen Zeljko, voditelj odjela za proizvodnju i transformaciju energije Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Kako navode i drugi stručnjaci. za očekivati je pojava cross-sellinga, odnosno situacije kada će električna energija biti samo jedna od usluga koju će kućanstva kupovati od svih dobavljača te će, primjerice, biti kombinirana s dobavom toplinske energije, plina, telekomunikacijskih usluga.

''Konkurencija na tržištu opskrbljivače će prisiliti da implementiraju nove tehnologije te osmisle nove proizvode. Neke od tih novih tehnologija, poput primjerice pamentih brojila, svakako će utjecati na potrošačke navike građana te im pomoći da postignu viši stupanje energetske efikasnosti. Dakle, energija će možda biti skuplja, ali ćemo je trošiti manje. Liberalizacija tržišta nužan je preduvjet razvoja tehnologija i poslovnih modela koji bi to omogućili'' dodao je Tomislav Čorak iz  globalne konzultantske kuće A. T. Kearney.

IZVOR: Večernji list