Gospodarstvo

ERNST&YOUNG

Hrvatska 3. na ljestvici percepcije korupcije

Korupcija i mito u gospodarskom poslovanju uobičajena su praksa u Hrvatskoj - bar tako tvrdi 90 posto hrvatskih gospodarstvenika među kojima je istraživanje provela konzultantska tvrtka Ernst&Young. Hrvatska se smjestila na drugo mjesto europske i treće svjetske ljestvice.

Ilustracija   FOTO:Davor Puklavec/PIXSELL
Piše: Media Servis

Hrvatska je po percepciji korupcije na samom vrhu Europe i svijeta. Ipak, vodeće prvo mjesto drži Slovenija gdje je na pitanje ima li mjesta korupciji i mitu u poslovanju pozitivno odgovorilo 96 posto Slovenaca. Odmah iza Hrvatske smjestila se Ukrajina, dok ih na svjetskoj ljestvici dijeli Kenija. Proturezultatima uzvraća potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja Branko Grčić - i to anketom provedenom među poduzetnicima na Pro investu.

"Pogledajte stavku korupcije, kako je procijenjena i javna nabava- 3,5 posto. Dakle na kraju ljestivice prepreka. Očigledno je da su neki drugi poduzetnici bili na Proinvestu, a neki drugi u anketi koju je radila ova konzultantska tvrtka", rekao je Grčić.

Istraživanje tvrtke Ernst&Young pokazuje i kako više od osamdeset posto imaju Grčka, Slovačka, Srbija i Rusija. Najmanje je pak ima u Švicarskoj, svega 10 posto. Istraživanje je provededno među 3.000 članova uprave, managera, direktora tvrtki i suradnika iz 36 zemalja, a više od polovice ispitanika priznalo je da je korupcija raširena, dok ih je 26 posto reklo kako za ugovaranje posla treba dati mito.