Razno

SAVJETI ZA BORBU S KOMARCIMA

Nosite svijetlu odjeću, smanjite šećer, mažite se krastavcima....

U borbi protiv komaraca mogu sudjelovati i sami građani koji bi, najprije, iz svojih otvorenih prostora, kao što su dvorišta ili terase, trebali ukloniti primjerice, stare gume, limenke, plastične igračke i slične predmete u kojima se može zadržavati voda u kojoj se razvijaju ličinke komaraca.

Komarac   FOTO:Facebook.com
Piše: Republika.eu

Treba provjeriti ima li na ravnom krovu vode, očistiti kanale oko kuće od korova i otpada, održavati septičke jame, često mijenjati vodu u posudama za domaće životinje i provjeriti otječe li voda u olucima nesmetano. Umjetna jezera s ribom nisu problem, jer se većina riba hrani ličinkama komaraca, ako vegetacija u jezeru nije pregusta.

Naravno, ako smo na otvorenom, u prirodi, dobro je koristiti sredstva koja odbijaju komarce, odjenuti majice dugačkih rukava i duge hlače. Dobro je i nositi odjeću svijetlih boja, jer tamne boje, kažu stručnjaci – jače privlače komarce.

Treba smanjiti količinu dezodoransa i parfema, jer te napasnike privlače određeni mirisi. To se može lako nadomjestiti mirisom lavande koja odbija komarce.

Dobro je i smanjiti količinu šećera u prehrani, jer komarci, očito, vole slatko, a ljudi koji unose puno šećera privlače i više komaraca.  

U borbi protiv komaraca učinkovit je i jabučni ocat, a provjereni recept je i krastavac: ogulite krastavac, usitnite ga, izgnječite i njegov sok zaledite u zamrzivaču te se kockicama soka mažite po licu i rukama. Dobro je i u vrtu ili na terasi zasaditi bosiljak, čiji miris komarci ne podnose.