Gospodarstvo

AGRONET

85 000 poljoprivrednika do sada zatražilo potporu

Agencija za plaćanje u poljoprivredi izvijestila je da je elektronički zahtjev za izravna plaćanja za 2013. godinu do sada je popunilo 85 000 poljoprivrednika.

Ilustracija   FOTO:Marijan Sušenj/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Zahtjev se popunjava pomoću elektroničke aplikacije AGRONET, a podnosi se (potpisan) osobno ili preporučeno putem pošte u regionalne urede Agencije za plaćanja do 15. svibnja 2013. godine. Za sve poljoprivrednike koji nisu u mogućnosti sami elektronički popuniti zahtjev, pomoć im pruža 300-njak ljudi na 90 različitih lokacija, jer uz djelatnike regionalnih ureda Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, pomoć pružaju i djelatnici Poljoprivredne savjetodavne službe te djelatnici Hrvatske poljoprivredne agencije", kažu iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi.

Podsjetimo, od ove godine Zajednička poljoprivredna politika Europske unije zamjenjuje dosadašnji nacionalni sustav potpora u poljoprivredi, a dva velika europska fonda su na raspolaganju hrvatskim poljoprivrednicima: Europski fond za jamstva u poljoprivredi koji jamči stabilan dohodak poljoprivrednicima te Europski fond za ruralni razvoj, koji unaprjeđuje poslovanje poljoprivrednih gospodarstava.

Za dobivanje sredstava iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi i nacionalnih sredstava poljoprivrednici jednom godišnje moraju biti upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, njihovo zemljište mora biti evidentirano u ARKOD sustavu, a životinje na gospodarstvu moraju biti upisane u Jedinstveni registar domaćih životinja. Uz ove uvjete, poljoprivrednici su dužni poštovati i uvjete dobre poljoprivredne i okolišne prakse te u razdoblju od 1. ožujka do 15. svibnja trebaju podnijeti jedinstveni zahtjev Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.