Osječko-baranjska

ĐAKOVO

Postavljen spomenik Luki Botiću

Đakovo je danas dobilo spomenik Luki Botiću, hrvatskom velikanu, književniku i političaru. Rođeni Splićanin zrele godine svoga života poživio je u Đakovu gdje je i sahranjen.

Luka Botić   FOTO:Wikipedia
Piše: Media Servis

Botić je jedno vrijeme radio kao Strossmayerov službenik na dvoru. Njegovo ime nosi ulica u samom središtu grada uz katedralu. Zahvaljujući Đakovčaninu dr. Zvonku Benašiću povodom obilježavanja 150. godine njegove smrti postavljen je spomenik na korzu rad koji je rad akademskog slikara Marinka Sušca.

"Prije tri godine, početkom 2010., moja supruga i ja smo odlučili da podignemo spomenik, jedno znamenje za te, naše zaslužne građane. Na koncu smo odlučili da to bude Luka Botić, ne zato što sam ja rođen i što živim u ulici Luke Botića, nego zato što je on ipak jedan od najznačajnijih đakovačkih stanovnika iz pretprošlog stoljeća", pojasnio je Benašić.

Danas se na žalost ne zna dovoljno o tom velikom književniku, a niti u svoje vrijeme nije dočekao da se prepozna njegov rad, kaže Benašić.

"Nije se znalo sve do 1885. kad je Matica hrvatska pokrenula i izdala njegova djela. Tek su onda Đakovčani vidjeli tko je zapravo živio s njima. S promoviranjem tih djela, mi njega i sve druge oživljavamo i držimo na životu", izjavio je Benašić i dodao:

"Neka spomenik Luki Botiću bude prekretnica u odnosima prema zasluženim građanima Đakova koji su nas zadužili. Uz to, grad Đakovo će se kulturno obogatiti i pokazati svijetu da to nije neka selendra već grad bogate povijesne i kulturne baštine koji nije zaboravio svoje stvaraoce", poručuje Benašić